Leállhatnak a lakásépítések? Figyelmeztetés érkezett

Kormányzati elhatározást és politikai szándéknyilatkozatot sürget a lakásépítések leállásának megakadályozására a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE). Az új lakások értékesítését terhelő kedvezményes áfa 2019 utáni fenntartása hosszú távú perspektívát adna a lakásépítéseknek - írják közleményükben.
Szepesi Anita, 2017. február 1. szerda, 12:32
Fotó: Napi.hu

Megtorpanhat a lakásépítési boom, ha nem születik mielőbb döntés az újlakások áfájának 2019. utáni fenntartásáról. Ehhez kormányzati elhatározás és politikai szándéknyilatkozat szükséges - figyelmeztet a TLE.

A lakásépítések jelentős emelkedése az elmúlt év fontos pozitív változása volt, s ez elsősorban az új lakások adás-vételét érintő áfacsökkentésnek köszönhető. A lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges, így ezt a trendet fontos fenntartani, megerősíteni - olvasható az egyesület közleményében.

Mivel a jelenlegi áfakedvezmény csak a 2019. december 31-ig értékesített lakásokra érvényes, az azon túli építési projektek kimenetele bizonytalan. A beruházók nem tudnak dönteni a 2-3 éves kifutású lakásépítési projektekről, ezért már most úgy nyilatkoznak, hogy leállítják az építési telkek vásárlását pozitív kormányzati intézkedés hiányában. A lakásügyben és az építőiparban a kiszámíthatóság és a hosszú távú tervezhetőség a legfontosabb: kulcsfontosságú tényező az építőipari anyaggyártási és kivitelezési kapacitások kialakításának, fenntartásának, a 4-6 éves átfutású társasházi projektek megvalósításának, valamint a foglalkoztatás és szakképzés tervezésének szempontjából. A kiszámíthatóság erősödne, ha kedvezményes áfa fenntartása hosszabb időszakra (azaz 2020 után is) biztosított lenne.

A lakásépítések számának növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy az önkormányzatok a potenciális helyszíneket előkészítsék a magánépítkezők, illetve a beruházók számára. E nélkül rövid időn belül hiány lehet a beépíthető területekből, ami gátja lesz az új lakások építésének.

A közlemény szerint a TLE összhangban az ágazat szereplőivel többször tett javaslatot arra, hogy a kedvezményes áfa fenntartása kapjon legalább 10 éves szándéknyilatkozatot, hogy a fellendülés ne csak tiszavirág életű legyen. Hosszú távú lakásprogramot, lakásépítési és lakásfelújítási célszámokat szorgalmaznak, emellett továbbra is szükségesnek tartják egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölését a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására.

HOZZÁSZÓLÁSOK