A Szerencsejáték Zrt. megbízásából a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg az állami szerencsejáték-szervező cég leányfalui, közel 2,8 hektáros üdülőingatlanát, az árlicit 640 millió forintról indul. A Fortuna üdülő és oktatási központ céges és családi eseményeknek (esküvőknek, születésnapoknak) is kedvelt helyszíne volt. 

A szálláshely 2019-ben üzemelt, 2020-ban már a járvány előtt zárva volt, helyiek szerint felújítás miatt, de később sem nyitott ki, a tulajdonos az eladás mellett döntött. A település közösségi oldalán egyes hozzászólók már azt is tudni vélik, melyik kormányközeli üzletember veheti meg az üdülőterületet.

Jelenleg nem épülhet lakópark

Az MNV a 2022 májusában megjelent árverési hirdetményben a szerződéskötés feltételei között írja, hogy az árverezőknek tudomásul kell venni, az ingatlan építési övezeti besorolása, vagy annak módosítása miatt sem az MNV-vel, sem az Szrt.-vel szemben nem élhet a jövőben semmilyen követeléssel vagy igénnyel. A hatalmas terület ugyanis nem beépíthető.

Az önkormányzat sajnos nem tudja megvásárolni a területet, mivel nincs rá forrása - írta Leányfalu polgármestere, Adorján András a Fortuna előző, márciusi árverési hirdetményének megjelenésekor a település Facebook oldalán.  "Az önkormányzat számára továbbra is az ingatlan idegenforgalmi célú hasznosítása a kívánatos, melyet a Helyi építési szabályzat (HÉSZ) előírásai szabályoznak: az ingatlan Üü-S-Speciális nagytelkes üdülőházas terület besorolású, 27 820 négyzetméteres, a telek nem osztható. Az ingatanon lakópark nem épülhet, a telken egy szolgálati lakás lehet, üdülőépület maximum a 15 százalékos beépíthetőség mértékéig. Ezeken az előírásokon az önkormányzatnak nem áll érdekében változtatni" - írta a nagyközség frekventált helyszínén lévő ingatlanról a polgármester.

 

Fortuna üdülő
Kép: Facebook/Fortuna üdülő
Az üdülőközpont a Móricz Zsigmond út 169. szám alatt, a 11-e számú főút mentén helyezkedik el. A Szentendrei-Duna-ág alig 150 méterre található, közel van a hajókikötő és a helyi strand is.

 

Az ingatlanon van egy szállodasori épület és nyolc apartmanépület összesen 44 szobával, ezek mintegy 110 személy elszállásolására alkalmasak - áll az árverési hirdetményben.

A területen egy konyhát és éttermet magába foglaló épület, egy oktatási épület előadótermekkel, kiszolgáló egységek, sportpályák (röplabda, tenisz, foci), egy termálvizes nagy medence és két kisebb medence, több kerti sütőhely és egy tavacska is van. Az épületek az 1960-as években készültek, amelyek az MNV szerint felújításra szorulnak.

Fortuna üdülő, Leányfalu
Kép: Facebook/Fortuna üdülő

 

Az érdeklődők május 18-án nézhetik meg az üdülőt, majd a 96 milliós árverési biztosíték befizetése után május 23-tól 25-ig licitálhatnak az ingatlanra az MNV e-árverés felületén.