Leestek a balatoni ingatlanárak

Bár a 70-es, 80-as években többek között a Balatonnál és a gyógyfürdőkkel rendelkező településeken százszámra épült társasházi üdülőkért ma sem tolonganak, a térség ingatlanközvetítői pár hónapja érdekes tendenciákat figyelnek meg a piacon.
Körtési Zsolt, 2011. május 22. vasárnap, 08:02
Fotó: Napi.hu

A Balaton környékén a szakértők szerint a mélypontra zuhant árak miatt ismét keresettek a rossz állapotú, teljes felújításra szoruló lakások, másrészt a tavasz vevőket hozott azokba az elsősorban vízparti házakba is, amelyeket az elmúlt időszakban teljesen felújítottak, sőt még a fűtést is megoldották.

Horváth Géza, a Magyar Tenger Ingatlan Iroda főmunkatársa szerint a többéves teljes pangás után tavaly lassú változás kezdődött a társasüdülők piacán, amelyeket, nemritkán kényszerűségből, a korábbiaknál nagyobb számban kezdtek el felújítani. Sajnos számos esetben az építkezés pénz híján leállt, a befejezett rekonstrukciók viszont növelték az ingatlanok értékét és piacképességét.

Kis boldogság
A sokak által csak 28 négyzetméternyi boldogságnak titulált, többnyire négyszintes nyaralóházak típusterv szerint készültek harminc-negyven évvel ezelőtt, főként középfolyosós és gangos kivitelben. A szobához a kis főzőfülke és fürdő mellett erkély is tartozott, amit azóta nagyon sokan, legálisan vagy illegálisan, beépítettek. A házak jelentős része középblokkos vagy paneles technológiával készült.

Kereslet ma elsősorban a kívül-belül teljesen rendbe tett, part közeli, saját stranddal, esetleg kikötővel rendelkező társasüdülők döntően 28−30 négyzetméteres nyaralógarzonjai iránt van. Döntő szempont az is, hogy a parkosított telken maximum egy vagy két, általában 16−24 lakásos, parkolási lehetőséggel rendelkező ingatlan legyen. A legfrekventáltabb helyeken a négyzetméterár ma már ismét meghaladja a 200 ezer forintot. Horváth hozzátette, 4−4,5 millió forintért kelendő lehet az az üdülőgarzon is, amelyet még nem renováltak, ám a ház és a benne lévő lakások nagy része már rendben van, s a felújítást követően a közös költség sem szökött az égbe. Ugyanakkor a tótól távolabbi területeken továbbra sincs érdemi kereslet. Valósággal taszítják a vevőket a sűrűn beépített területen, lakótelepi környezetben lévő ingatlanok, amelyek az elmúlt évtizedek során teljesen lepusztultak. A szakember elmondta, különösen a tó déli partján több száz, teljes felújításra váró társasüdülő van.

Hasonló tendenciákról számolt be Csarmasz Elek értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó keszthelyi ügyvéd is. A jó helyen és jó állapotban lévő, maximum 5-6 millió forintért megvásárolható garzonüdülők immár az új építésű társasházi lakásoknak is konkurenciát jelentenek. Van, ahol két-három lakást egybenyitnak és a fűtést is megoldották. Csarmasz ugyanakkor hozzátette, a keresletnövekedés a társasházi üdülők piacának mindössze 15-20 százalékát érinti, s ma a legjobb helyen lévő, felújított üdülőket is nagyjából annyiért lehet eladni, mint amennyi két-három éve az átlagár volt.

Keszthelyen, Hévízen és Zalakaroson külföldi vevők is akadnak. Legutóbb egy olyan társasházban adtak el több lakást is, amelynek rekonstrukciója során udvari medence, teniszpálya és csónaktároló is készült. A szakember szerint a folyamatot még a jelenlegi pénzszűkében is gyorsíthatja, hogy egyre több ház immár teljesen használhatatlan állapotba került. A tető beázik, a víz- és villanyhálózat teljesen elavult, a nyílászárók tönkrementek, az udvar elvadult.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sammat, 2011.09.16 13:34

Az vegyen, aki szeretne. Bár igen jó befektetési lehetőség szerintem egy ingatlan, igaz, hogy most alacsonyabb az ára, de ezért éri meg venni, később meg úgy is felmegy az értéke. Én tudok javasolni is egy ajánlatot, ha valakit érdekel. Nagyon jó helyen van, a Balaton északi partján egy 690 nm telek. https://www.facebook.com/balatonihaz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.22 12:26

Hmmm!Most azért vegyek mert olcsó????Akinek pénze van,(no ez nem én vagyok!)az már nem hazánkban vesz ingatlant.Vegyen hazánkban ingatlant a holland műparaszt!Ha nosztalgiázni akar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html