Ioan Niculae 2014-ben még Románia leggazdagabb embere volt a Forbes adatai szerint, vagyonát 1,1 milliárd euróra becsülték - most viszont már két és fél éves börtönbüntetését tölti, és szép lassan elveszíti vagyonát is. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a tulajdonában levő Interagro vállalat mintegy 2 millió euró értékű ingatlanjait foglalta le, és elkobozzák egy másik cége, az Intervitt vagyonelemeit is.

Azonban - ahogy ez már az ilyen ügyekben lenni szokott - a lefoglalt vagyon értéke meg sem közelíti az okozott kárt, amit Niculae esetében 2 milliárd euróra becsülnek.

Az üzletembert a Romania Insider beszámolója szerint áprilisban ítélték el Mircea Geoana 2009-es elnökválasztási kampányának illegális finanszírozásáért, adóelkerülésért és pénzmosásért, de folyamatban van ellene egy vesztegetési nyomozás is. A szociáldemokrata jelölt győzelme esetén elvárta embereinek vezető pozíciókba való kinevezését a gazdasági minisztériumban.

Szinte groteszk eleme az ügyében hozott ítéletnek, hogy a bíróság eredetileg 144 ezer eurós pénzbírságra ítélte mellékbüntetésként azt az embert, aki tavaly 90 ezer dollárt fizetett egy elefánt kilövésének jogáért, az állat kitöméséért és Dél-Afrikából romániai kastélyába szállításáért.