Minden második magyar saját magán is érzékeli a rossz beltéri levegő miatti tüneteket: fáradékonyságot, szárazságérzést, fejfájást, vagy allergiás panaszokat – derül ki a Wavin felméréséből. A megkérdezettek harmada annyira elégedetlen, hogy beltéri levegőminőséget javító felújítást is tervez.

A közel ezer fővel készült felmérésben azt is megkérdezték, hogyan tervezik a válaszolók otthonukban elviselhetőbbé tenni a nyarat: kiderült, hogy a magyarok többsége forró ingatlanban fogja átvészelni a nyári hónapokat.

A válaszolók 59 százaléka ugyanis egyáltalán nem hűti az otthonát. 29 százalék válaszolta, hogy klímával hűt, felülethűtéssel pedig 12 százalék vészeli át a kánikulát. A felülethűtést gipszkarton elemek segítségével utólag is be lehet építeni, és a légkondival ellentétben nem okozhat legionella betegséget.

A legtöbben azt mondták, 21-22 fok az ideális otthoni hőmérséklet, míg a válaszolók 36 százaléka 19-20 fokban érzi magát a legjobban. Kiderült az is, hogy a konvektorral, vagy cirkóval fűtők hőérzete rosszabb, mint azoké, akik a legegyenletesebb beltéri hőmérsékletet biztosító felületfűtést- illetve hűtést használják.