A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői gyorstájékoztatója szerint októberben 10,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest, ám szeptemberhez képest 0,8 százalékos a visszaesés.

Ebben az évben az építőipar elrugaszkodott a 2012-es mélypontról, és stabil növekedést mutat, ami mindenképpen pozitív - mondta az MTI-nek Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője. Hozzátette: az ágazat növekedésében az állami beruházások, úthálózat- és vasútfejlesztések játszottak kulcsszerepet, a magánberuházások dinamikája még mindig gyenge.

Az elemző ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az építőipar kibocsátása nominálértékben még csak a 2001 eleji szinten van, és a 2005-2006-os csúcshoz képest még mindig több mint 30 százalékos a visszaesés. Gabler Gergely úgy véli, az idei egész éves növekedés 8 százalék körül lesz. Jövőre folytatódhat a kedvező tendencia, erre utal az is, hogy ötéves csúcson van a rendelésállomány - mutatott rá. A bázis ugyanakkor nagyon alacsony, ha tovább tart a jelenlegi dinamika, a jövő évben még akkor sem éri el az építőipar a 2008-as szintet - közölte.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint is azt mutatják az adatok, hogy tovább tart az építőipar lendülete. Az idei évben 8-10 százalék közötti lesz a teljesítmény bővülése a múlt évi nagyon alacsony bázishoz képest - mondta. Az ÉVOSZ alelnöke is kiemelte, hogy a növekedés elsősorban az uniós forrásokból megvalósuló beruházásoknak köszönhető. Miután a hétéves uniós költségvetési ciklus utolsó évében a még rendelkezésre álló forrásokat nagy ütemben hívják le különböző fejlesztésekre, így az építési célú megrendelések is bővültek - tette hozzá.

Koji László ugyanakkor rámutatott: továbbra is látszik, hogy a válság éveiben a magánmegrendelők tartalékai kimerültek. Az építőipari cégek jelentős száma, főként a mikro- és kisvállalkozók az épületépítés, magasépítés területén, lakossági megrendelésre dolgoznak, ezek az ágazat összteljesítményének adataiból tükröződő bővülést még nem igazán érzékelik - hangsúlyozta a szakember.

Az ÉVOSZ alelnöke úgy látja, az építőipar lendülete a jövő év első félévében is kitart. Az viszont kérdés, hogy a magánberuházók mikor találnak magukra, illetve a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklust jövőre milyen lendülettel tudja kezdeni az ország - fogalmazott.