Továbbra is Lengyelország a régió vezető piaca, azonban Csehország évről évre szignifikánsan javul, a befektetési volumen a  2010-ben elért 479 millió euróról 2011-re 2,2 milliárd euróra növekedett. Lengyelországnak 2011-ben 2,58 milliárd eurónyi befektetéssel sikerült megőriznie vezető pozícióját. Magyarországon a befektetési volumen 240 millió euróról 728 millió euróra, Romániában 241 millió euróról 320 millió euróra, Szlovákiában 53 millió euróról 263 millió euróra emelkedett.

A befektetők szektorpreferenciája az előző évhez képest nem változott, továbbra is a kiskereskedelmi egységek vásárlása  dominált, azonban ennek aránya 49 százalékról  40 százalékra esett vissza. Az irodapiaci befektetések aránya változatlanul 37 százalék, az ipari ingatlanok súlya 8 százalékról 15 százalékra erősödött  2011-ben.

Tavaly az összbefektetési mennyiség 40 százalékát a portfolió ügyletek tették ki, melyek közül a VGP, a Multi-Development, a PPF, a TriGranit és az Aviva tranzakciói bizonyultak a legjelentősebbeknek.

Egyre vonzóbb a cseh árazás

Annak ellenére, hogy 2011-ben kétségtelenül Lengyelország lett Közép-Európa központi piaca, nem minden befektető e biztonságos piaci környezetet kereste, hanem számos beruházó a minőségre való törekvés és a reális csehországi árképzés következtében a lengyel piactól való elpártolás mellett döntött.

Az intézményi és vállalati tranzakciók a befektetések mintegy 32 százalékát tették ki, a Core plus és opportunista / értéknövelő befektetők egyenként a befektetések 22 százalékáért felelősek. 2011-ben a legtöbb tranzakció a CA Immo, az AEW Europe, az Atrium, az Unibail Rodamco, a Heitman, a Deka, a Union, az Invesco, az ECE, a Meyer Bergman és a Blackstone vállalatoknak volt tulajdonítható.

2011 harmadik negyedévére a legtöbb piacon folytatódott a hozamcsökkenés, mely hozzájárult az árak stabilizálódásához. Lengyelországban és Csehországban a főbb kiskereskedelmi ingatlanok hozamai megközelítették az ideális 6 százalékot, míg a központi üzleti negyedekben található prémium kategóriás irodák hozama megközelítette  a 6.25 százalékot. Az ipari ingatlanok hozama 7.75 százalék.

Kiemelt figyelem irányul Magyarországra

A befektetési hangulat továbbra is pozitív a lengyel és cseh piacokon, azonban kiemelt figyelem irányul Magyarországra,  vajon a régióban megjelent dominóhatás újabb áldozatává válik-e. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben ez bekövetkezik, úgy magával rántja-e a közép-európai államokat, vagy inkább jelentős nyomást gyakorol majd a nyugati piacokra, mint például Ausztriára, esetleg kihat Görögországra, ahol a bankok jelentősen kitettek a régióban uralkodó viszonyoknak.

Charles Taylor, Partner, a Cushman & Wakefield magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója szerint 2011-ben a legtöbb közép-európai piacon megélénkült az aktivitás, a javuló befektetői kedv, valamint a megfelelő volumenű minőségi kínálatnak köszönhetően. 2012 a régióban jelentős eltéréseket hoz az ingatlanpiaci alapelvek és főként a befektetői bizalom terén. A jóval nehezebb finanszírozási környezetben nem várható, hogy a 2012-es befektetési volumenek elérik az előző évek mértékét; mintegy 5 milliárd eurónyi tranzakció várható.

/