Lökésre vár a piac

Az ingatlanpiac újraindulása csak jelentősebb lökésre képzelhető el, az árak emelkedéséhez azonban a túlkínálat felszámolása is szükséges - áll a Duna House elemzésében.
NAPI, 2010. június 29. kedd, 17:05
Fotó:

Mivel az új lakáshitelek közel háromnegyede már forint alapú, a devizahitelezés tervezett megszüntetése a mostani piaci körülmények között lényegesen már nem befolyásolja az ingatlanvásárlási lehetőségeket, főképp azért sem, mert mind a banki finanszírozási politika, mind pedig az év elejétől életbe lépett állami szabályozás egyértelműen a forinthitelek felé terelte az új lakásukat hitelre vásárolni kívánókat - véli Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Kérdés azonban, hogy meddig marad ilyen alacsony szinten a jegybanki alapkamat, illetve mi történik majd akkor, amikor az ország csatlakozik az euroövezethez, és a forintban felvett hiteleket is euróra kell majd konvertálni. Egyelőre az sem világos, hogy a tervezett bankadó hatásai milyen arányban jelentkeznek majd az új, illetve a meglévő ügyfelek által igénybe vett hitelek költségeiben, illetve hogyan alakul majd a nemzetközi nagybankok hitelezési politikája, amennyiben a bankadó változatlan formában marad.

Nincs egyelőre konkrét információ arról sem, hogy a közeljövőben újraindulnak-e a most igencsak hiányzó, korábban nagy népszerűségnek örvendett lakástámogatási rendszerek. A támogatás megszűnése miatt sok olyan potenciális vásárló szorult ki a piacról, akik nem tudják előteremteni a forinthiteleknél minimálisan előírt 25 százalékos önerőt - ami egy átlagos fővárosi ingatlan esetében 3-4 millió forint.

A vásárlási kedvet viszont élénkítheti a személyi jövedelemadó tervezett csökkentése, mivel a magasabb arányban a háztartásoknál maradó havi bevételből több fordítható majd ingatlannal kapcsolatos kiadásra, illetve törlesztő részletre, újra bátrabban dönthetnek majd a potenciális vevők.

Jelenleg az ingatlanpiac összességében továbbra is stagnál, ugyanakkor szerkezetében folyamatosan változik. Az átlagos tranzakciós ár 2009 közepén érte el mélypontját 12,3 millió  forintnál, ami jelentősen alatta marad a válság előtt megszokott árszintnek. Éppen ezért az elemzés szerint  az óriási túlkínálat miatt továbbra sincs lehetőség az árak emelésére.

A sajáterős eladás egyre hosszabb ideig tart, nem ritka, hogy egy-másfél évet is várni kell a vevőre, míg a közvetítői eladások átlagosan 30-120 nap alatt mennek vége. A nagy hálózatok hatékonysága egyre szembetűnőbb: a Duna Housenál például március után májusban is bevételi és eladási rekordot könyvelhettek el.

A hálózat adatai szerint a potenciális kereslet már visszatért a piacra, azaz lenne igény a vásárlásra - éppen ezért fontos kérdés, hogy a közeljövőben hogyan alakulnak majd a finanszírozási lehetőségek, és beindul-e valamilyen államilag támogatott lakásvásárlási vagy építési program.

A bérlakásépítés bizonyos vásárlói csoportok számára megoldás lehet, ám piaci alapon viszonylag kicsi az esély a megvalósulásra, ráadásul hosszú évek óta minden felmérés azt mutatja, hogy a hazai vásárlók döntő többsége saját tulajdonú ingatlanra vágyik. Ezért  a Nyugat-Európában jellemző akár 50-60 százalékos bérlakásállomány megvalósulása Magyarországon középtávon sem reális.

HOZZÁSZÓLÁSOK