London központjában, ami egyúttal a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja is, 344 ezer négyzetméter új iroda alapterületet vettek bérbe vállalatok a július-szeptemberi periódusban, hat százalékkal többet mint egy évvel korábban.

Mindaz a híresztelés, hogy a vállalatok jegelnék a döntéseiket a brexit lezárásáig, valahogy nem akar meglátszani a londoni ingatlanpiacon - mondta Will Beardmore-Gray, a Knight Frank ingatlaniroda londoni belvárosi üzletvezetője.

Elmondása szerint a London központjában épülőfélben lévő irodahelyiségeknek már több mint ötven százalékát lekötötték a jövőbeni bérlők, ami arra utal, hogy jelentős hiány léphet fel prémium kategóriás területekből az elkövetkező három évben.

A harmadik negyedév egyik legnagyobb londoni ingatlanüzlete a Facebook által kibérelt három épületblokk volt a King's Cross Central fejlesztési projektben a Knight Frank ingatlaniroda beszámolója szerint.

Nagy-Britannia uniós kilépése 2019 márciusában esedékes. A távozás feltételeiről még nem született megállapodás, fennáll tehát a lehetősége egy potenciálisan gazdasági megrázkódtatással járó "kemény" brexitnek is.

A Reuters hírügynökség felmérése szerint a brexit miatt pénzügyi szolgáltató cégek már 630 munkahelyet helyeztek át Londonból külföldre, egy kemény brexit pedig 5766 munkahely megszűnését vonhatja maga után.

Fotó: Pexels/Dominika Gregu¹ová.