Top 1: Tildy palota, Budapest

Kifogástalan állapotban kínálják megvételre több mint 6 milliárd forintért az Andrássy út 96. alatt található 27 szobás, kétezer négyzetméteres palotát. A lakáspiaci legeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének segítségével gyűjtötte össze a VG a hirdetési portál adatai alapján.

A jelenleg legdrágább lakóingatlan az az 1872-ben megépített Tildy palota, amely már több éve vár vevőre, nagyjából változatlan áron. Az euróban meghatározott eladási árat az euró-forint árfolyam is befolyásolja, lényeg, hogy most 16 millió euró szerepel a hirdetésben. Az épületben kialakított négy luxuslakás bérbe adás esetén havi szinten több tízmillió forint bevételt hozhat a leendő tulajdonosának.

A vevőre ebben az árkategóriában sokat kell várni, még akkor is, ha az eladó vagy az egykori lakó közismert ember, és az ingatlan piacra dobása ezáltal jelentős reklámot kap. Így van ez Lagzi Lajcsi Mocsán eladóvá vált kastélyával, amit 4,9 milliárd forintért hirdetnek. 

Top 2: Lagzi Lajcsi kúriája, Mocsa

Bár csaknem 5 milliárd forintos vételárával csak ezüstérmes a legdrágábbak mezőnyében, a hónapok óta halmozódó ötöslottó főnyereménye sem lenne elegendő a teljes vételár kifizetésére. A Boldogasszony pusztai ősparkban található 130 hektáros birtokon épült luxuskastély 920 négyzetméternyi lakóterülettel és 33 szobával várja új tulajdonosát. Az épületegyüttes többek között magában foglal még két vendégházat, egy művészlakást, egy medencét, tíz autó számára garázst, illetve egy 120 hektáros halastavat, ami vízi sportokra is alkalmas.

Top 3: termálvizes kastély, Acsa

A dobogó harmadik fokára az acsai kastély került, ami 3,7 milliárd forintért megvásárolható. A hat hektáros telken fekvő, luxusminőségben felújított Versailles-i kastélyok hangulatát idéző 3,3 ezer négyzetméteres 15 szobás ingatlan vételára tartalmaz még 130 millió forint értékű bútorzatot és 82 millió forint értékű festménygyűjteményt is. Jelentős értéknövelő tényező, hogy a telken termálvíz is található, amit még nem hasznosítottak.

Top 4: villa a természet peremén, Budapest

A negyedik legértékesebb lakóingatlant Budapest II. kerületében, a Szépvölgyi úton hirdetik: a 3,9 hektáros telken fekvő 1100 négyzetméteres villaépület vételára 3,3 milliárd forint. Az amerikai stílusú luxus ingatlan természetvédelmi terület szélén található. Különleges természeti adottságai mellett erénye az okostechnológia és a megújuló energia használata. A nyolcszobás budai luxusvillához féltucatnyi autóra méretezett garázs, lift, medence és wellness részleg is tartozik.

Top 5: budavári csoda, Budapest

Kereken 3 milliárd forintba kerül a budai Vár alatt egy műemlék jellegű villaépület, amely a top 5 mezőnyt zárja. Az I. kerületi villa 788 négyzetméteres, 14 szobás, és a felújított ingatlan esetében a csúcs vételár jelentős részét inkább a központi elhelyezkedése magyarázza. Az 1812-ben épült ingatlan alá hat autó parkolására alkalmas garázs épült, ami a környéken hatalmas kincs, és komoly értéknövelő tényező.