Luxussá válhat a Balaton

Tovább száguldanak az árak a balatoni ingatlanpiacon, Siófokon és Balatonfüreden már 600 ezer forint feletti a négyzetméterenkénti lakásár - derül ki az ingatlan.com felméréséből.
Szepesi Anita, 2018. április 16. hétfő, 09:56
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Balaton északi partján a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára idén április elején 315 ezer forint volt, ez több mint 20 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. Balatonfüreden, az egyik legfelkapottabb városban a lakások négyzetméterára 650 ezer forintra nőtt, ez 16 százalékos drágulás éves szinten. A füredi családi házak négyzetméterára 14 százalékkal 377 ezer forintra, a nyaralóké 5 százalékkal 440 ezer forintra nőtt. Az észak part Zala megyei részén 9 százalékkal 257 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

A déli parti, Somogy megyei lakóingatlanok négyzetméterára 16 százalékkal 280 ezer forintra nőtt egy év alatt. Az egyik legnépszerűbb város Siófok, ahol komolyan nőttek a kínálati árak.  A siófoki házak négyzetméterára 25 százalékkal 313 ezer forintra nőtt, a lakásoké 8 százalékkal 654 ezer forintra emelkedett, a nyaralóként hirdetett ingatlanok esetében pedig 16 százalékkal 433 ezer forintra nőtt az ár. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint leginkább a vízparthoz közeli ingatlanok ára drágult jelentős mértékben, amiben a turisztikai és lakásfejlesztések is szerepet játszanak.

Pörgés a Velencei-tónál, egyre népszerűbb a Dunakanyar

A Velencei-tónál is lendületes  az áremelkedés, a gárdonyi és velencei nyaralók átlagos négyzetméterára 18 százalékkal 300 ezer forintra emelkedett. A kiugró drágulásban szerepet játszik, hogy a Velencei-tó közel van a fővároshoz, könnyen és gyorsan megközelíthető, így sokan állandó lakhelyként is számba veszik ezeket a településeket.

Hasonlóan népszerű a Dunakanyar. A Pest megyei nyaralóövezet településeinek átlagos négyzetméterára meghaladja a 340 ezer forintot, ami 23 százalékos növekedésnek felel meg éves viszonylatban. A Dunakanyar legdrágább települései Dunakeszi, Szentendre és Budakalász, a lakóingatlanok átlagos árai négyzetméterenként 441,423 és 420 ezer forintot tesznek ki ezekben a városokban.

Balogh László szerint a Balatonnál és a Velencei-tónál a következő időszakban folytatódhat az áremelkedés, emiatt pedig a legfelkapottabb településeken egy közepes állapotú nyaraló vagy lakóingatlan megvásárlása is nehezen megfizethető luxussá válhat a jövőben.

(Jól járhatnak a panelházak lakói)

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK