A legnagyobb nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, a párizsi székhelyű FIABCI 26 éve rendezi meg a World Prix d'Excellence elnevezésű nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatot. Az ingatlanszakmai Oscar-díjként emlegetett elismerés odaítélésénél az ingatlanfejlesztés általános koncepcióját és üzleti eredményét, építészeti- és városépítészeti színvonalát, a kivitelezés minőségét, az alkalmazott műszaki megoldásokat, valamint a megvalósítás időtartamát pontozzák. Értékelik emellett a fejlesztés gazdasági eredményességét, értékesítési és bérbeadási potenciálját, közösségteremtő szerepét, környezetvédelmi és társadalmi hasznosságát. A bírálati folyamatban 35 ország több mint 60 szakértője vesz részt. A nyertes pályázatokat a Wall Street Journal is bemutatja.

Gönczi László, a FIABCI magyar tagozatának elnöke elmondta, a hagyományokhoz híven idén is a magyar forduló győztesei vehetnek részt a nemzetközi megmérettetésen, ezúttal öt projekt élt a világversenyre való nevezés lehetőségével: a Váci 1, a Várkert Bazár, Budapest XIII. kerületének komplex fejlesztése, a 4-es metró 10 állomása, és a Királyegyházi Cementgyár. A magyar fejlesztések az elmúlt 18 évben több kategóriában is győzelmet arattak, és különdíjakat is elnyertek. Az idei magyar mezőny is nagyon erős, ezért a  szakember bízik benne, hogy május 26-án Andorrában ismét lesz magyar nyertese a versenynek.

A FIABCI magyar pályázati fordulójában, műemlék kategóriában a Várkert Bazár rekonstrukció vezette a toplistát. A pályázati anyag szerint " a várkert és környezetének merész újragondolásával Budapest új lehetőséget kapott egy méltatlanul elfeledett, elhanyagolt, de elhagyatottságában is pompázatos városrész életre keltéséhez, és ezzel az elmúlt évek legjelentősebb műemlék felújítása valósult meg.

A kategória második helyezettje Angyalföld újjáépítése, amely a Budapesti Építész Kamara és a Lakásvásár Médiacsoport különdíját is megszerezte.

A Magyar Ingatlanszövetség különdíjával is jutalmazott Királyegyházi Cementgyár a pályázati anyag szerint nem csak Európa egyik legkorszerűbb cementgyára, de környezetvédelmi szempontból is példaértékű.

Kereskedelmi kategóriában az UNESCO világörökségi listáján is szereplő, Alpár Ignác által tervezett, 1915-ben épült egykori tőzsdepalota átalakítását, a Váci 1-et sorolta az első helyre a magyar pályázati forduló zsűrije. Az épületet 2015-ben újította fel a Horizon Development, a fejlesztéséért több rangos nemzetközi elismerést kapott eddig is. A FIABCI pályázati anyaga az épület belvárosi kereskedelemben betöltött szerepe mellett többek között a közösségi szerepét, munkahelyteremtő potenciálját, turisztikai vonzerejét és urbanisztikai jelentőségét hangsúlyozza.