Eltűnik a föld színéről a magyar vidék

Elnéptelenednek a falvak Magyarországon, az ott élők elköltöznek, akik helyére nem jön senki és más a közösségi intézmények (posta, orvosi rendelő) is hiányoznak, akárcsak a kisbolt vagy a kocsma.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 8. kedd, 08:14
Fotó: Pixabay

Van olyan apró falu, ahová az új évezredben még nem költözött be senki, így egyre több az üres ház: a kistelepüléseken átlagosan az ingatlanok fele üresen áll, de akad olyan is, ahol az arány 70-75 százalék, bolt, kocsma, posta, orvos viszont jellemzően nincs - írja a Népszava.

Az elnéptelenedő dél-baranyai falvak lakható portái általában 2-3 millió forintért kelnek el. Ahhoz, hogy az 50-100 éves vagy még korosabb házakban kényelmesen lehessen élni, legkevesebb 5-10 milliót kell fordítani rájuk. S ha valaki igazán komfortos házat és mutatós kertet akar, aminek istállójából buliszoba, billiárd-terem, szauna vagy műhely lesz, akkor annak 15-25 milliót is el kell költenie a felújításra.

A külföldiek házvásárlásai mögött szinte mindig valamilyen egyéni történet által elindított láncreakció van. Egy idősödő nyugati házaspár betéved egy kicsi faluba, és megihletődik egy háztól, annak alacsony árától meg attól, hogy a sváb gyökerű faluban értenek németül. Megvesznek hát egy házat, felújítják, és meghívják oda a rokonukat, barátjukat, tekepartnerüket, a velük egy kórusba éneklő házaspárt.

Azoknak is megtetszik egy porta, a környék, a csend, az olcsóság, és ők is vásárolnak egy ingatlant. Ettől van az, hogy néhol németek, másutt hollandok, újra másutt belgák vagy finnek telepednek meg, tucatszámra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.09.09 10:26

@Agar:
"Van, ahol van vidéken munka, ott lesz vidéki élet is. "
Azért ez nem ilyen egyszerű.
Hiába akarsz te egy céget vidéken működtetni, ha a működtetéshez szükséges erőforrásaid beszerzése olyan költségeket emészt fel, hogy nem gazdaságos.
Legyen az emberi/tárgyi erőforrás.
A linkben hozott példa 34 ezer lakosságú kisvárosról szól.
Hazai körülmények között, hogy tartanál meg/virágoztatnál fel pl. 200-300 fős falvakat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2020.09.09 10:07

Oda megyünk lakni,
Ahol tejet kapni.

Nincs ebben semmi új.
https://g7.hu/vallalat/20200905/hogy-lehet-egy-isten-hata-mogotti-nemet-kisvarosban-vilagrekord-magas-a-gdp/

Van, ahol van vidéken munka, ott lesz vidéki élet is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html