Ez év negyedi negyedévében tervezi a CS Euroreal befektetési jegyeinek visszaváltását felújítani az alapkezelő. Az ehhez szükséges likviditást további ingatlananok eladásával szándékoznak biztosítani. Formálisan ez a látszólag jó hír viszont azt jelenti, hogy a befektetési jegyek tavaly ilyenkor egy évre felfüggesztett visszaváltását újabb egy évvel, 2012 május 19-ig, a törvényi maximumig hosszabíbtják meg - írja a FondsProfessionell.de.

Az alapkezelő a fellendülőben levő piacokat kihasználta, és decembertől áprilisig öt ingatlant adott el több mint 500 millió euró összértékben, az ingatlanok jó minőségének köszönhetően minden esetben a szeptember 30-ai éves jelentésben megállapított forgalmi érték felett - írják. Így a likvid eszközök bruttó értéke 1,2 milliárd euróra, a nettó, azaz visszaváltásokra fordítható összeg 1,0 milliárdra emelkedett, az utóbbi a teljes nettó eszközérték 16,8 százaléka. (Egy év alatt 740 millióval nőtt a nettó likviditás.)

A CS Euroreal magyar vonatkozása, hogy az Aberdeen (volt Credit Suisse) Alapkezelő három, alapokba fektető alapja is fontos célpontként választotta ki. Az Aberdeen Ingatlan, az Aberdeen Euró Ingatlan és az Aberdeen Konzervatív Vegyes részben vagy egészben ebbe fekteti pénzét. Ezért tavaly május végén e konstrukciók forgalmazását is automatikusan felfüggesztették, amíg a mögöttes alap visszaváltásának felfüggesztése tart. Azóta, 2010. május 25-e óta még nettó eszközértéküket sem számolják újra.

A hazai befektetők beragadt tőkéjének akkori összértéke 7,1 milliárd forint volt, azóta feltehetően nőtt a hozamok révén.
Heinz Heuß, a Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH. ügyvezetője szerint az alap további 800 millió euró értékű ingatlanok eladásáról folytat jelenleg tárgyalásokat - írja a német lap. Ha ez sikeresen zárul, az alap tőkéjének 25-30 százaléka áll majd rendelkezésükre a visszaváltások lebonyolításához. Ugyanakkor törekednek arra, hogy a maradék portfólió minősége, hozamtermelő képessége hosszú távon is jó legyen. Az alapba a visszaváltások felfüggesztése óta is jelentős értékű friss tőke érkezett.

A befektetési jegyek forgalmazását egy éve - több más német ingatlanalaphoz hasonlóan - akkor függesztették fel, amikor kiszivárgott, hogy a német pénzügyminisztérium az ingatlanalapok szabályozásának átalakítására készül, és ez többek között megnehezítheti a befektetők kiszállását. Ezután több alapnál tömeges visszaváltások indultak meg.