Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát építőipari minisztérium két-három héten belül lebontat mintegy 300, a Kornati Nemzeti Park területén engedély nélkül épített ingatlant - a tulajdonosok között magyarok is lehetnek. A döntések alapjául az a felmérés szolgál, amelynek során összevetették a területről 2001-ben, 2006-ban és 2012-ben készült légi felvételeket, hogy megállapítsák, az adriai szigeten lévő 808 objektum közül melyekre nem adtak ki építési engedélyt. Az illegális objektumok között van a Marina Hramina 2, a népszerű jachtkikötő, a parkban található legnagyobb létesítmény. Erre ugyan kaptak engedélyt a vállalkozók, azonban sokkal nagyobbat építettek a folyamodványukban feltüntetettnél - írta a Croatian Times. A szakértők szerint az, hogy az ellenőrzött ingatlanok közel fele engedély nélkül épült, nagyjából megfelel az országos átlagnak, tehát valójában nem igazán kirívó törvénysértésről van szó.

Észak-Dalmácia déli részén, Zadar városától egy órányi hajóútra Kornati a legnagyobb szigete annak a csoportnak, amely 147 kisebb-nagyobb szigetből, zátonyból áll, köztük vannak néhány négyzetméteresek is. A nemzeti parkhoz ezek közül 89 tartozik. A szigetcsoport elméletileg lakatlan, aminek az oka, hogy a mészkő sziklákon nincs víz. A vitorlázók és a búvárkodók kedvelt célpontja.

Az ingatlanközvetítő irodák már évekkel ezelőtt figyelmeztették az érdeklődő magyarokat, hogy az itt eladó házakat valószínűleg engedély nélkül építették, azonban ezt sokan nem vették komolyan, hiszen meglehetősen általános gyakorlatnak számított.