Az Eurostat által kiadott lakásárindex az idei év második negyedévében az eurózónában éves alapon 2,9, negyedéves alapon 1,4 százalékkal emelkedett, míg az Európai Unióban az előző év hasonló időszakához képest 4, az idei év első negyedévéhez viszonyítva pedig 1,6 százalékkal nőtt.

Magyarország az élen

Azon tagállamok között, amelyekben erre vonatkozó adatok rendelkezésre állnak, a legnagyobb éves növekedést 2016 második negyedévében Magyarországon és Lettországban mérték 10,3 százalékkal. Ezt Ausztria 9, az Egyesült Királyság 8,8, Svédország pedig 8,7 százalékkal követi.

Éves szinten ezzel szemben a legnagyobb áresést Cipruson és Olaszországban mérte az Eurostat, előbbi esetében 8,9, utóbbi esetében 1,4 százalékos volt az árcsökkenés.

Negyedéves szinten kicsit másképp fest

A negyedéves számok kissé átrajzolják a sorrendet. Ebben az összehasonlításban a legnagyobb drágulás Lettországban volt, ahol a lakásárindex 6,6 százalékos emelkedést jelzett, amelyet Észtország, Litvánia és Portugália 3,1, az Egyesült Királyság 3 százalékos emelkedéssel követ.

A negyedéves összehasonlításban Magyarország azon államok között van, ahol árcsökkenés történt, 0,2 százalékos. A legnagyobb áresés Horvátországban és Cipruson volt, ahol 0,9 százalékkal lettek olcsóbbak a lakások, de Olaszország is azon tagállamok közé tartozott, ahol estek a lakásárak, itt épp 0,4 százalékkal.

Kivéve Magyarország

A visegrádi országokban mindenhol emelkedtek az árak, mind éves, mind negyedéves alapon - kivéve Magyarországot. Az éves drágulásban a magyarországi 10,3 százalékos mértéket a csehek követik 6,3 százalékkal, majd a szlovákok jönnek 5,7 és végül a lengyelek 0,4 százalékkal. Negyedéves viszonylatban a legnagyobb drágulást Csehországban mérte az Eurostat, 2,8 százalékosat, amelyet a szlovák lakásárak 2,6, majd a lengyel lakásárak 0,8 százalékos emelkedése követ. Magyarországon negyedéves összehasonlításban ellenkező irányt, 0,2 százalékos árcsökkenést mutatott a lakásárindex.

Romániában éves szinten 6,8, negyedéves szinten 2,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak az Eurostat szerint.