A legutóbbi hónapok piaci folyamatainak hatására az ÉVOSZ módosította év eleji prognózisát, eszerint a 2011. évi országos építésszerelési tevékenység várható csökkenése az előző évhez képest 0-2 százalék helyett 7-10 százalék között  várható. Semelyik megrendelői területen nem látszik olyan mértékű pozitív elmozdulás, ami ezt a tendenciát megfordítaná - össszegezte az építőipar helyzetét az Építők Napja alkalmából Tolnay Tibor,  ÉVOSZ elnök.

A kereslet drasztikus csökkenésének várható velejárója az ágazat 2012 év végéig tartó, hat szűk esztendője. A magyarországi építőipari termelés zuhanása az Európai Unió piacán is a legnagyobb. A 2005-ös  bázishoz  Németország 130 százalékon, Lengyelország 174 százalékon, Románia 138 százalékon, Szlovákia 111 százalékon, Csehország 100 százalékon, Franciaország 96 százalékon, Szlovénia 85 százalékon, Portugália 71 százalékon, Magyarország 65 százalékon állt 2011. március végén.

A hitelezés visszafogása miatt számos cég működési- és projekt finanszírozása lehetetlenült el. Az ÉVOSZ számításai szerint a gazdasági válság következtében, országosan körülbelül 2,5 ezer milliárd forint értékű lehet azon építési beruházási volumen, ami az elmúlt három évben elhalasztódott, elmaradt. (Korábban előkészített, elkezdett,- de megrekedt ingatlanfejlesztések halasztott - kiemelt beruházások, önerő-szűkössé vált önkormányzati fejlesztések).

A szövetség az idei országos építőipari termelés értékét 1,7-1,760 milliárd forint között prognosztizálja, ami 2006 évhez - az ágazat utolsó jó évéhez - viszonyítva, összehasonlítható áron 40 százalékos csökkent. A piaci viszonyok anomáliái  továbbra is fennmaradtak: a kevés munka nem eredményezi a piac tisztulását, az átláthatatlan, zavaros munkavállalások közepette továbbra is magas a szürke foglalkoztatás, növekszik a vállalkozások rendezetlen költségvetési kapcsolatai, miközben az Államkincstár a legnagyobb adósa az építési vállalkozásoknak. Az építési ágazat jövedelmezősége 2011. 1-5 hónapjában tovább romlott, összességében lenullázódot.

Az építőipart sújtó legtöbb probléma területén érzékelhető előrelépés még nincs. A rossz likviditási és jövedelmezőségi helyzeten javíthatna a mérhetetlen visszaélésekre lehetőséget adó feltétel nélküli bankgarancia intézményének tilalma. Változtatni kellene a közbeszerzéseknél az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés gyakorlatán, s a gazdasági perek indokolatlan elhúzódásán is - hangsúlyozta Tolnay.