- Az ÉMKE céljai között szerepel többek között - a szakmagyakorlás feltételeinek megteremtése és a tervtanácsok megszüntetése. Miért van erre szükség?

- Mert ezek melegágyai a szakmai korrupciónak. Ma a hatósági eljárásoknál nem tartják be az előírt 30-60 napos határidőket, jelentős veszteségeket okoznak ezzel a beruházóknak, ezért újra érvényt kellene szerezni az Alkotmánybíróság korábbi döntésének, miszerint el kell törölni mindenféle tervtanácsot, ezek csak lassítják az engedélyek kiadásának folyamatát. Egyébként is milyen alapon veszi bárki a bátorságot, hogy meghatározza, mi a szép vagy mi a nem szép?

Gyakori kritika a mai magyar építészettel szemben, hogy fantáziátlan, egysíkú. Mit gondol erről?

- Szerintem nem létezik mai magyar építészet. Az épített környezetre az ötvenes évektől kezdve a lakótelepek nyomták rá a bélyegüket, ma a bevásárlóközpontok uralják a terepet, amelyek tervezésénél - valljuk meg - nem sok szerep jut a hazai tervezőknek. Az utóbbi húsz-huszonöt évben elővett és végtelenül leegyszerűsített Bauhaus-utánérzések sem az építészeti kultúra fejlődéséről szólnak.

Önhöz melyik építészeti stílus áll a legközelebb?

- A környezethez illő és az adott kor anyaghasználatával összhangban lévő házak nyújtanak számomra harmonikus összképet. Sok olyan épület valósult meg a közelmúltban, amely kevésbé lenne bántó, ha legalább e két feltételből az egyiknek megpróbálna megfelelni.