A Szilágy megyei önkormányzat nem tudta egyelőre érvényesíteni elővásárlási jogát a zsibói Wesselényi-kastély fölött, mert az örökösök már korábban eladták a műemléképületet - írta kedden az MTI Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke, a kastély megvásárlására létrehozott bizottság vezetőjének bejegyzésére hivatkozva, amit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a közösségi oldalán tett közzé.

A politikusa a Maszol.ro portálnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna. Az önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését - írta kedden az MTI.

Idén márciusban nyílt újra lehetőség a kastély megvásárlására, akkor a korábbi 1,5 millió euró helyett 800 ezer euróért kínálták megvételre - írta a Maszol.ro.

Egy köztes cégtől vásárolt a Manevi

A cégbíróság adatai szerint a kastélyt megvásároló Micro Vision Consult Kft.-t 2020 januárjában jegyezték be. Üzleti tanácsadással foglalkozik, egy alkalmazottja van, egy kolozsvári tömbházlakásba van bejegyezve, a tavalyi árbevétele pedig 108 349 lej volt - írta a Maszol.

Janicskó András, a kastély örököse is megerősítette az MTI romániai tudósítójának, hogy a kolozsvári Micro Vision Consult Kft. üzleti tanácsadó cég vette meg tőle a műemléképületet, de azt azonnal tovább is adta. A friss telekkönyvi kivonat is megerősíti ezt.

Ettől a tanácsadó cégtől szerezte meg a korábban magyar állami tulajdonban lévő Manevi Zrt. a zsibói kastélyt - hogy mennyit fizetett érte, nem közölték.

Frissítve: a Manevi tulajdonosa március óta nem a magyar állam, hanem az egyik új "közérdekű vagyonkezelő alapítvány", a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, amely a közelmúltban egy eszéki palotát is megvásárolt, amit a tervek szerint szállodává alakítanának - hívta fel a figyelmet a közpénzfigyelő K-Monitor portál. Az állam által több milliárd forinttal feltőkésített alapítvány kuratóriumában ugyanakkor kormányzati szereplők ülnek, a kuratórium elnöke Magyar Levente külügyi államtitkár - írta meg korábban a hvg.hu.

A Manevi Zrt. korábban Szatmár megyében vásárolt meg két történelmi jelentőségű műemléképületet: a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szállót és azt a nagykárolyi épületet, amelyből 2014-ben költözött ki a város polgármesteri hivatala - írta szerdán az MTI.

Egy évtizede árulták

A zsibói Wesselényi-kastélyt csaknem egy évtizede árulja az örökös, aki belátta, hogy képtelen előteremteni a kastély felújításához és működtetéséhez szükséges összegeket. A kastélyra a bukaresti Artmark Historical Estate Kft. kereste a vásárlókat, folyamatosan csökkentve az árat, amely végül 800 ezer eurónál (288 millió forint) állapt meg.

A romániai törvények elővásárlási jogot biztosítottak a román államot megtestesítő intézményeknek: a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre. Csak később szembesült azzal, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

Magyaros módi ott is

Janicskó András kedden az MTI-nek elmondta, a megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből (15 nap) az elővásárlási jog érvényesítésével. Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke, a megyei tárgyalóbizottság vezetője a Maszol.ro-nak viszont azt mondta, hogy a törvényes határidőn belül jelezték vásárlási szándékukat, ezért bírósághoz fordulnak az elővásárlási joguk érvényesítéséért.

Kép: Wikipedia

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. A restitúcióról végül 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne - ismertette a kastély történetét az MTI.