Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átlagos lakásbérleti díj júniusban 5 058 dollár (több mint 2 millió forint) volt, ami 29 százalékos éves bázisú emelkedés és abszolút rekord. A medián díj 4050 dollár (1,61 millió forint), amely 25 százalékos drágulás - derül ki a portál által idézett jelentésből.

A rohamos drágulás nem csak azért baj, mert kiszorulnak a kevésbé tehetős bérlők, de tovább növeli az egyébként is vaskos inflációt. A bérleti díjak a kormány fogyasztói árindexének egyik legfontosabb összetevői. Az árak júniusban 9,1 százalékkal emelkedtek.

Nincs jele lassulásnak, ugyanis a magasabb jelzáloghitel-kamatlábak és a lakáspiaci visszaeséstől való félelem több potenciális vásárlót terel a bérleti piacra - mondta Jonathan Miller, a Miller Samuel ingatlanpiaci elemzőcég vezetője.

Mégsincs elég lakás

Mindezek ellenére a manhattani lakáskínálat igen szűkös: az  üres lakások aránya június végén mindössze 1,9 százalék volt, és körülbelül 6400 lakás állt rendelkezésre, ami 46 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Sok család és bérlő, akik a járvány idején elhagyták a várost, most visszatérnek, annak ellenére, hogy aggódnak a magas bűnözés, az adók és a problémás metró miatt. A fiatalabb bérlők is egyre nagyobb számban áramlanak erre a piacra. Sokakat az éjszakai élet vonz és inkább innen vállalnak távmunkát.

A szeptember Manhattanban is a bérleti piac csúcsidőszaka az iskolakezdés miatt. Sokszor igazi "licitháborúk" folynak egy jó lakásért.