Hívja a szakit, 119 nap múlva jön is szerelni

Átlagosan 119 napot, azaz majdnem négy hónapot kell várni egy építőipari szakember megkeresése után a munka megkezdésére. Ez jó hír, és a szakember hiány csökkenésére utal, a koronavírus-járvány kitörése előtt ugyanis még 135 nap volt az átlagos várakozási idő – derül ki a Mapei Kft. 9 ezer fő megkérdezésével készült országos kutatásából, amit a Népszava dolgozott fel.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 27. csütörtök, 08:23
Fotó: Pixabay

Februárban a koronavírus-járvány előtt, és júliusban, a járvány mérséklődését követően is vizsgálta a Mapei, hogy mennyi időt kell várni egy építőipar szakemberre. A válaszok alapján a munkás hiány 12 százalékkal csökkent, a leglátványosabban Nyugat-Magyarországon és Pest megyében - foglalja össze a lap.

A legkevesebbet - 86 napot - Tolna megyében kell most várni egy szakemberre, Zala megyében a megkeresés után 96 nappal indul a munka. A másik véglet pont az ország másik fele: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 165, Békés megyében 145, Vas megyében pedig 134 napot. A leghamarabb a kőművesekre lehet számítani, ők átlagosan 88 nap múlva veszik fel a munkát. A bádogos 123, a burkoló 124 nap múlva tud kezdeni. A villanyszerelőkre viszont csak a megkeresés után 130 nap múlva lehet számítani.

Markovich Béla szerint hiába javult valamelyest a helyzet, a mintegy négyhónapos várakozási idő még mindig nagyon magas, az ideális egy-két hónap lenne. A szakemberhiány azért csökkent, mert a beruházások és felújítások kissé visszaestek, a külföldön dolgozó szakemberek pedig tömegesen települtek haza. A trend valószínűleg csak átmeneti.

HOZZÁSZÓLÁSOK