Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fővárosban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 993 500 forint, ami éves szinten 11,3 százalékos növekedés - idézi a közlemény Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI., XI. és az XII. kerületben jellemző, ahol 1 millió forint feletti árszint az irányadó négyzetméterenként.

A külső, például a XXIII. kerületben ennél jóval alacsonyabb az árszint, itt az új lakások négyzetméteréért jellemzően 600 ezer forintot kérnek. A többi külső pesti kerület árfekvése 650-850 ezer forint között mozog négyzetméterenként.

Sokan tartottak attól, hogy az újépítésű lakóingatlanok értékesítésekor az eddig alkalmazott kedvezményes 5 százalékos áfa 27 százalékra emelkedése további árnövekedést hozhat a piacon. Az Otthon Centrum felmérése azt mutatja, hogy a futó fővárosi projektek 23 százalékában emeltek árat a fejlesztők az előző negyedévhez képest, míg a projektek 17 százalékában árcsökkenést tapasztaltak, vélhetően az év végi akcióknak köszönhetően. A többi beruházásnál nem történt árváltozás.

A nagyobb városokban épülő lakásprojekteket is megvizsgálták: a 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert. Győrben épül a legtöbb, 1769 új lakás, Szeged és Debrecen áll a második, illetve a harmadik helyen 1238, illetve 974 épülő új lakással. A legkevesebb projekt Szekszárdon indult, míg Salgótarján és Dunaújváros projekt nélkül maradt. A megyeszékhelyeken az Otthon Centrum elemzése szerint négyzetméterenként 548 ezer forintos ár a jellemző, a legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlagárával egyeznek meg - írta az MTI.