Az ingatlanárak nemcsak Magyarországon emelkednek jelentősen, hanem Európa legtöbb államában is. Ez alól csak Görögország és Olaszország a kivétel. De míg a görög piacon a hosszú évek zuhanását követően már látszódnak a fordulat jelei, addig az olaszoknál erről nem lehet beszélni, s az idei év kilátásait is erősen kérdésessé teszik a politikai bizonytalanságok - olvasható az elemzésben.

A legnagyobb mértékben, közel 20 százalékkal Izlandon drágultak a lakások 2017 első háromnegyed évében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A második Málta, közel 12 százalékos áremelkedéssel, a harmadik pedig Írország, mintegy 11 százalékossal. Magyarország - némileg visszább lépve három hónappal korábbi pozíciójához képest - Európában az 5. helyen állt 10,3 százalékos árnövekedésével, míg egy évvel korábban a több mint 17 százalékos indexével még vezette a listát.

A korábbi árcsúcsot még sok ország nem érte el

A 2008-as válság kirobbanását követően hatalmas, 31-50 százalékos visszaesést elszenvedett országokban - Lettországban, Litvániában, Írországban, Bulgáriában és Spanyolországban - továbbra is nagyon messze vannak az ingatlanárak a korábbi maximumértékektől. Spanyolország kivételével ugyan a minimumhoz képest nagy növekedés jellemezte az elmúlt években ezeket az országokat, de még ezzel együtt sem tudták behozni a korábbi jelentős csökkenést.

Vannak országok, amelyek ingatlanárai a válság előtti maximumot még nem érték el, de már közel járnak hozzá. Ide tartozik Franciaország, Szlovákia, Portugália, Hollandia, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország és Románia is. Jellemző, hogy ezekben az országokban a válság nem okozott olyan hatalmas visszaesést a lakáspiacon, mint a korábban említettek esetében, a csökkenés a korábbi maximumhoz képest 8-28 százalék között mozgott.

Túl a maximumon

Magyarország azon államok közé tartozik, ahol a lakásárak már meghaladták a korábbi maximumértékeket. Ilyen még Észtország, Málta, az Egyesült Királyság, Csehország, Finnország, Norvégia és Dánia (valamint az USA). Közülük a válság előtti maximumhoz képest Magyarországon volt 2017-ben a legnagyobb különbség az ingatlanárak között, a Takarék Index alapján a tavalyi év harmadik negyedében már 26 százalékkal többet kellett fizetni az otthonokért, mint 2008 ugyanezen időszakában. Jelentős, 19, illetve 18 százalékos volt az áremelkedés az Egyesült Királyságban és Csehországban

A maximumértékeket több ország esetében is annak ellenére haladta meg a piac, hogy a válság jelentős zuhanást okozott az árakban.

Fotó: Shutterstock.