Már lanyhul az ingatlanépítési kedv

2018 első három negyedévében 10 218 új lakás épült, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655 volt, 6,2 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában - közölte a KSH.
Szabó Dániel, 2018. november 6. kedd, 09:05
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkal több lakás épült, főként a községekben bővült kiemelkedően, de Budapesten is az átlagot meghaladó az épített lakások számának emelkedése. A beruházásokat fele-fele arányban vállalkozások és magánszemélyek folytatják.

Az új épületekben használatba vett lakások 54 százaléka családi házban, 37 százaléka többlakásos épületben, 5,3 százaléka lakóparkban található - támasztják alá az adatok. A lakások esetében 100 négyzetméterre nőtt az átlagos alapterület, ami 3 négyzetméterrel magasabb a korábbi adatnál.

Viszont mintha lanyhulna az építési kedv: a KSH adatai szerint az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655, ami 6,2 százalékkal kevesebb a korábbi időszaknál. Az építendő lakások száma Budapesten 25 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban változatlan maradt. Eltolódás figyelhető meg azonban vidékre: a többi városban 9 százalékkal, a községekben 7,4 százalékkal emelkedett az építési bejelentések száma. Szakértők szerint a csok-kiterjesztése újabb építési boomot generálhat, főként a falvakban.

Az építtetők az esetek 43 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 8,5 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben 79 százalékot ért el.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 1,2 százalékkal több, összesen 10 322 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 3225, ami 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK