Mintegy 6 százalékkal nőtt a Mapei Kft. árbevétele a harmadik negyedévben. A növekedés forrását a felújítási piac felfutása táplálta - vélhetően részben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására.

A várakozások szerint a vállalat egész éves eredménye jobb lesz a tervezettnél. Bár az év végére a lakásépítések növekedése várhatóan kissé lassulni fog, az állami és EU-s finanszírozású projektek lassan elindulnak, így némileg javulni fog az építőipari teljesítmény - vélekedik Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnökségi tagja.

Továbbra is hatalmas problémát jelent a szakemberhiány. A Mapei Kft. információi szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy munkákat azért nem tudnak időben elindítani mert a szakemberek le vannak terhelve.

Sajnos a probléma egyre nyomasztóbb. A generál kivitelezők arról számolnak be, hogy nagyon nehezen találnak munkaerőt, alvállalkozót. Pedig már igen komoly, akár 300 ezer forintot nettó bért is hajlandók kifizetni, de sokszor még ez is kevés - számolt be tapasztalatairól Markovich Béla a Mapei ügyvezetője. Jó hír, hogy egyre többször fordul elő, hogy külföldről térnek haza szakmunkások, akiknek a felzárkózó hazai építőipari bérek mellett már nem éri meg hónapokig távol lenni a családtól.