Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar állam tulajdonában lévő Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) eredményt hirdetett a püspökszilágyi "Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló kapacitás-felszabadítás, biztonságnövelés következő ütemének végrehajtásához szükséges csarnok, konténment és kapcsolódó infrastruktúra kialakítására" kiírt közbeszerzésén, amit a WHB és a Fejér-B.Á.L konzorciuma nyert meg nettó 835,6 millió forintért.

(A konténment olyan acél és vasbeton szerkezetű, hermetikus épület, amely megakadályozza, hogy baleset esetén a megengedettnél nagyobb mértékű radioaktív anyag jusson a környezetbe.)

Az RHK közbeszerzése a beruházás megvalósítására már a második próbálkozás volt, a tavaly augusztusban kiírt első tender eredménytelen lett a túl magas árajánlatok miatt. Akkor a pályázó konzorciumban szintén részt vett a miniszterelnök veje, Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila tulajdonában levő WHB, ám akkor még a Mecsekérc Zrt.-vel párban - írja a hvg.hu. Az utóbbi cég most külön tett ajánlatot, de alulmaradt a WHB és Fejér-B.Á.L. alkotta konzorciummal szemben. A felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L tulajdonosa Mészáros Lőrinc három gyereke (Beatrix, Ágnes, Lőrinc).

Az állami munka sokat hoz a duónak

Nem ez az első közös, állami megbízása a WHB-nak és a Fejér-B.Á.L.-nak. A cégek nyerték el a Kerepesi úti Nemzeti Lovarda felújítási munkáit, a kivitelezés ellenértéke az építés közben nettó 2,8 milliárd forintra nőtt. A két vállalkozást választotta a Nemzeti Sportközpontok is, Dunakeszin egy 24 tantermes általános iskola építésére nettó 2,94 milliárd forintért, valamint Izsákon nettó 2,95 milliárdért.

A püspökszilágyi létesítmény egyike a paksi atomerőmű három hulladéktárolójának. Itt azonban nem csak az erőmű hulladékát dolgozzák fel, de az egész országban keletkező radioaktív anyagokat is - olvasható a hvg.hu cikkében.

Képünk illusztráció, forrás: Pixabay.