Az építőipari bizalmi index értéke - a szeptemberi jelentős csökkenés után - októberben felfelé korrigált. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan enyhén tovább romlott, de a rendelésállományok értékelése és a foglalkoztatási várakozás javult az egy hónappal korábbihoz képest

Forrás: GKI

Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - októberben, ha nagyon enyhén is, de tovább romlott. A nyers adatok is romló helyzetre utalnak: októberben a válaszadó cégek 13 százaléka  számolt be növekvő és 49 százaléka csökkenő termelésről. (Szeptemberben 14 és 46 százalék volt az arány). Továbbra is az 50 fő alatti kisvállalkozások tartják leginkább kedvezőtlennek termelési helyzetüket.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelés megítélése a jelenleginél kisebb elégedetlenséget tükrözött: 2010 októberében 18 százaléka volt a növekvő termelési tevékenységről beszámolók aránya, míg csökkenésről tudósított 36 százalékuk.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a rendelésállományt illető összesített értékelés októberben kissé javult. A nyers adatok viszont picit romló helyzetet tükröznek: októberben a válaszadó cégek 6 százaléka  magas, míg 66 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, szemben a szeptemberi 5-63 százalékkal, és a tavalyi 8-57 százalékkal. Ebben a tekintetben is a kisebb cégek vannak rosszabb helyzetben.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2011 októberében 2,9 hónap volt. Ez az érték szignifikánsan alacsonyabb az egy negyedévvel ezelőttinél (3,4 hónap) és nem tér el lényegesen az egy évvel ezelőttitől (3 hónap). A közepes és nagyobb vállalatok e téren most is valamivel kedvezőbb helyzetben vannak, mint a kisebbek.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) - a szeptemberi jelentős romlás után - októberben kissé javultak. A nyers adatok viszont további negatív változást tükröznek. Az októberi felmérés során a cégek 6 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 42 százalékuk inkább elbocsátásokat tervezett, míg szeptemberben ugyanez a két arány rendre 5 és 36 százalék volt.

A deflációs várakozások kissé tovább erősödtek, azaz továbbra is az árcsökkenést előre vetítők vannak jelentős többségben az áremelésre készülőkkel szemben. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások - háromhavi romlás után - októberben lényegében nem változtak.