Az csinálta a legjobb befektetést, aki 4-5 évvel ezelőtt panellakást vásárolt, majd bérbe adta - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Adataik szerint ugyanis a panelek bérleti díja öt év alatt jóval a téglalakások szintje felett, átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel- és téglalakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség - tette hozzá.

Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképéből kiderült, hogy az elérhető bérleti hozamszint az elmúlt öt év során minden nagyvárosban és fővárosi kerületben csökkent, mivel míg a bérleti díjak átlagosan "csupán" másfélszeresére nőttek, addig a lakásárak jóval nagyobb mértékben, több mint duplájára emelkedtek.

Emiatt a kritikus 5 százalékos éves nettó bérleti hozam közelébe csökkent néhány terület. Budapest V., XI. és II. kerülete rendelkezik a legalacsonyabb - de egyáltalán nem elhanyagolható mértékű, 5 százalék körüli - hozamokkal. Ezzel együtt egyre versenyképesebbé válnak más megtakarítási termékek, amelyek elsősorban a kisbefektetők érdeklődését vonhatják el az ingatlanok felől. A Prémium Magyar Állampapír vagy a Magyar Állampapír Plusz öt év alatt akár 5 százalékos éves nettó hozamával már meghaladhatja egyes területek ingatlanbefektetéseinek átlagos hozamát.

Nem kell azonban temetni az ingatlanbefektetést, számos olyan terület van, hol kifejezetten szép bérleti hozam érhető el - hangsúlyozza Valkó Dávid. A nagyvárosok közül Pécs és Szeged a két legmagasabb, 8,3 illetve 7,3 százalékos hozammal kecsegtető megyeszékhely, Budapesten pedig a VIII. és a III. kerületben lehet 6,5 százalékos várható hozammal számolni. Ráadásul jól megválasztott ingatlanvásárlással a bérleti hozam mellett még most is látványos értéknövekedés érhető el.