Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban éppen annyi használt lakás vagy ház kelt el a piacon, mint amennyi újat meghirdettek, azaz az ingatlan kínálati index értéke 1 volt. A piaci egyensúly önmagában biztató is lehetne, de a tavaly februári adatokkal és az azóta eltelt hónapok adataival összevetve a kép már nem annyira rózsás a vevők szempontjából, ez eladók persze örülhetnek - mondja Faragó Péter, az Árminimum üzemeltetője.

Február és általában a tavasz jellemzően az ingatlanok meghirdetésnek időszaka, tavaly februárban például 1,25 százalékon állt az ingatlan kínálati index, vagyis akkor még sokkal több lakás került a piacra, mint amennyit elvittek.

Tavaly július óta egyedül októberben haladta meg az index értéke az 1-et, vagyis az elmúlt 8 hónapban folyamatosan szűkült a kínálat, ami értelemszerűen áremelkedéshez vezethet. Különösen nagy a kínálat csökkenése Budapesten,  ahol az országos átlagtól eltérően februárban is csak 0,96 pontot mutatott az index, szemben a tavaly februári 1,33-mal. A megyeszékhelyeken ennél kevésbé szűkült a kínálat, a tavaly februári 1,14-es mutató csak 1,023-ra csökkent.

Ezzel párhuzamosan tovább csökkent az ingatlanok megvételével és bérbeadásával elérhető hozam, miután a bérleti díjak lassabban követik a lakásárak emelkedését. A hasonló méretű és fekvésű eladó, illetve kiadó lakások eladási árai és bérleti díjainak összevetéséből számított Ingatlanpiaci hozam index a teljes magyar piacon a januári 5,86 százalékról 5,74 százalékra csökkent. Ezen belül Budapesten a januári 5,29 százalék után 5,22 százalékra, a megyeszékhelyeken pedig 6,47 százalékról 6,36 százalékra mérséklődött a mutató értéke.

Az Árminimum egyetlen ingatlan kereső oldalként az összes interneten megjelenő hirdetést pásztázza, és kiszűri közülük az ismétlődéseket. Az indexek az összes hirdetés alapján készülnek, de minden eladó ingatlan csak egyszer vesznek figyelembe.