Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adat megfelel a várakozásoknak, ugyanakkor kedvezőtlen, hogy az eladások 2012 júliusa óta nem voltak ilyen mélyen.

A használtlakás-értékesítések tavaly nyár óta folyamatosan csökkennek. A Marketwatch szerint a háttérben az emelkedő jelzálog-kamatok és emelkedő árakat találhatjuk, a National Association of Realtors szerint a kedvezőtlen időjárás is szerepet játszhatott.

A használt lakásértékesítési statisztikát a megkezdett építkezések számához hasonlóan jó keresleti indikátornak tartják. A keresletre jelentős hatással vannak a jelzálogkamatok (változásuk jellemzően néhány hónap elteltével érezteti hatásait az ingatlanpiacon), a gazdasági ciklus (recessziót követően jellemzően élénkül a kereslet), és az időjárási tényezők (a kedvezőtlen időjárási körülmények gyengíthetik a keresletet) változásai.

A statisztika két további mutatót tartalmaz: az eladásra kínált ingatlanok állományát, és az értékesítések mediánárát. E kettőből számítják az eladásra kínált ingatlanok állománya/értékesítések mutatót, amely azt jelzi, hogy az aktuális értékesítési árak mellett várhatóan mennyi időbe (hány hónapba) telik, amíg egy ingatlan gazdára talál. Minél alacsonyabb a mutató értéke, annál nagyobb szükség van új lakóingatlanokra.