Másfél milliárdért tervezik az NGM új épületét

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium 2017 végéig a budai Várnegyedbe költözik, Lázár Jánost és Pintér Sándort most arról kérdezték, mennyibe kerül mindez.
Napi.hu, 2016. február 18. csütörtök, 18:43
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) budai Várnegyedbe költöztetésének előkészítésére és tervezési munkáira 1,5 milliárd forint forrást biztosít a kormány a 2016-os központi költségvetésből - válaszolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kérdésére. A képviselő a költözés költségeiről érdeklődött, az írásbeli válasz a parlament honlapján jelent meg.

A kormány tavaly novemberben döntött arról, hogy a Miniszterelnökség mellett az NGM-et és a Belügyminisztériumot (BM) is a budai Várba költözteti. Az NGM az I. kerület, Szentháromság tér 6. szám alatti, egykori pénzügyminisztérium épületében, míg a Belügyminisztérium az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti épületegyüttesben kap helyet 2017 december végéig.

"Történelmileg hiteles helyreállítás"

A döntést a kormány "a budai Várnegyed történelmileg hiteles helyreállítása és megújítása keretében, a Várnegyedben található, a kulturális és történelmi örökség részét képező épületek eredeti állapotát és történelmi funkcióját helyreállítva, a Nemzeti Hauszmann-tervben foglaltakkal összhangban" hozta meg.

A Szentháromság téri, volt pénzügyminisztériumi épület (palota) a XX. század elején, Fellner Sándor tervei alapján késő gótikus stílusban épült, a szomszédos Mátyás-templomhoz hasonlóan. A második világháború után azonban egy egyszerűbb, visszabontott homlokzatú épületet építettek újjá. A kormány most "eredeti állapotnak megfelelő helyreállítást" tervez.

Lázár válasza szerint a volt pénzügyminisztériumi épület felújításának, valamint az NGM-nek az ingatlanba történő elhelyezésének feltétele a Szentháromság téri épületet jelenleg használó intézmények, szervezetek (Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Nemzeti Örökség Intézete, Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, Bethlen Gábor Alap, Százak Tanácsa Egyesület, Egységes Szabadalmi Bíróság, Magyar Emlékért a Világban Egyesület) kiköltözése, dolgozói, iratanyagai, valamint kiállítási tárgyai számára új elhelyezés biztosítása. Az ezzel kapcsolatos feladatot a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ látja el.

Az épület háború előtti állapotának visszanyerését jelentő beruházás tervezése 2016 januárjában indult, az építőipari munkák 2016 júliusában kezdődnek el. A kivitelezés tervezetten 2017. december végére megvalósul, amelyet követően az NGM elfoglalhatja új helyét - írta Lázár János válaszában. Az NGM jelenlegi székhelyeként szolgáló épülettel kapcsolatban a kormány még nem hozott döntést.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő Pintér Sándor belügyminisztert is megkérdezte, hogy mennyibe kerül a BM budai Várnegyedbe költöztetése; a tárcavezető válasza szerint az elhelyezés költségét a későbbiekben elkészítendő tervezői költségbecslésben határozzák meg. A beruházás előkészítési feladataira első ütemben 2015-ben 180 millió forintot fordítanak. "A felújítások és az elhelyezés pontos költségét a beruházás előkészítését szolgáló felmérések és a beruházás tartalmáról szóló későbbi kormánydöntések után lehet pontosítani" - írta a miniszter válaszában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2016.02.21 13:03

@ptiszai: fordítva én ingyen is vállalom :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.19 16:30

Szent Korona átméretezése Orbán fejére + 1milliárd ft.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.02.18 20:02

Olyan szép, amikor ilyenekről olvashatok. Erre is van pénz, az egészségügy helyett.
Igazán remek hírek ezek, mert ettől a nagy nemzeti elqrástól mindig ejakulatio praecox tör rám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html