BUX
36940

Mától lehet beadni a nyílászárócsere-pályázatokat - érdemes sietni

A lakosság körében vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb pályázati rendszer a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) volt az elmúlt évek folyamán. Ezt bizonyították a pályázat újbóli kiírásáról szóló első hírek után a szerkesztőségbe érkező telefonhívások, így nem meglepő az a szakértői feltételezés, hogy a mától az Energiaközpont Kht.-hez újra benyújtható nyílászárócsere-pályázatok keretösszege hónapokon belül elfogy.

Bakonyi Attila, 2006. március 31. péntek, 07:44

A NAPI Gazdaság cikke


A lakosság körében vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb pályázati rendszer a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) volt az elmúlt évek folyamán, így nem meglepő az a szakértői feltételezés, hogy a mától az Energiaközpont Kht.-hez újra benyújtható nyílászárócsere-pályázatok keretösszege gyorsan kimerül. A NEP 2006/1-es kódszámon összesen 880 millió forint áll rendelkezésre a lakossági energiamegtakarítási tenderre, ezzel becslések szerint mintegy 3,3 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A támogatásért a hagyományos technológiával épült lakások magyar állampolgárságú tulajdonosai pályázhatnak, emellett a lakásszövetkezetek és a társasházi közösségek is indulhatnak. Pályázni a lakóépületek utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók utólagos hőszigetelésére vagy cseréjére lehet; egyedi tulajdonosként legfeljebb 300 ezer forintot kaphat az a nyertes, aki az előbbiekből legalább egyet megpályázik (600 ezer forintot, ha többre). Társasházak és szövetkezetek esetében a támogatás lakásonként legfeljebb 200 ezer forint, több cél megvalósításakor 400 ezer forint lehet. Összességében a teljes támogatás nem haladhatja meg a költségek harmadát.


 


A másik pályázati elem a NEP 2006/2 kódszámú, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célozza. A keretösszeg 183 millió forint, amiből nagyjából 500 pályázatot támogatható. Itt csak magánszemélyek pályázhatnak, maximum 300 ezer, illetve több fejlesztés esetén 600 ezer forintra. (Ezekben az esetekben sem lehet több a támogatás a teljes beruházási költség harmadánál.)


 


A NEP-es tenderek népszerűsége az elmúlt évek folyamán egyre nőtt, ám a kiosztható keretösszeg, valamint a pályázatok mennyisége egyre fogyott. Három évvel ezelőtt NEP 2003/1-től NEP 2003/7-ig voltak tenderek összesen 3,8 milliárd forint értékben, sőt 2002-ben 4,3 milliárd forintot osztott szét a gazdasági tárca. Két évvel ezelőtt pedig 2,1 milliárd forintot hirdettek meg – annyira sikeresen, hogy már nyáron kiürült a kassza. A 2005-ös költségvetésben már csak 520 millió forint akadt e célra, új pályázatot ekkor már nem fogadtak be.