A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 nyarán vette meg a budapesti Eiffel Palace irodaházat nettó 45,3 millió euró (jelenleg mintegy 13,8 milliárd forint) plusz áfáért. Az eladására 2017 márciusában írtak ki nyilvános pályázatot, amelynek egyetlen bírálati szempontja a legmagasabb ár volt - írja közleményében a jegybank.

A pályázat első részében öt érvényes pályázat érkezett be, amelyből a második szakaszban három ajánlattevő tett kötelező erejű ajánlatot.

A legmagasabb ajánlatot végül a luxemburgi székhelyű Corpus Sireo által kezelt Corpus Sireo Real Estate befektetési alap tette. Az MNB közleménye szerint a Corpus Sireo befektetési és vagyonkezelő az elsőszámú svájci eszközkezelő a Swiss Life Asset Managers tagja, amely - 2016 végi adatok szerint - összesen 67,4 milliárd euró összegű befektetést kezel Európa több országában. Az Eiffel Palace vételára 53,8 millió euró (mintegy 16,4 milliárd forint) plusz áfa lett.

Az MNB közleménye szerint a közel 14 500 négyzetméter hasznos alapterületű, nyolc szintes irodaház százszázalékos kihasználtsággal működik, hosszútávra szerződött bérlői körrel rendelkezik, így szerintük magas hozamú, biztonságos befektetést jelent mindenkori tulajdonosának.

A Nyugati tér közelében levő irodaházért sajtóhírek szerint az akkori piaci ár másfélszeresét fizette a jegybank egy részben offshore hátterű, részben magyar tulajdonos által birtokolt, Eiffel Palace Kft. nevű cégnek. Az Eiffel Palace Kft. felújítva adta el az irodaházat, a beruházást pedig az Unicredit finanszírozta.

A kép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László