Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. 2021. december 21-én árverésre hirdette meg a balatonkenesei, régóta nem használt üdülőjét – derül ki a MÁV megbízásáról a licitet lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elektronikus árverési oldaláról. Az ingatlan a Balatoni út és a Gesztenyefasor kereszteződésében, a Balatoni út 283. szám alatt található. Közel van a Balaton partjához, attól a vasút és a 71-es út választja el.

A 12,7 ezer négyzetméteres, közművesített területért - amelyen 13 darab, a tenderdokumentáció szerint lebontandó épület és tároló áll -, legalább 91,1 millió forintot kérnek (az ár tartalmazza a 27 százalék áfát). A telek „jól beépíthető, fejleszthető területnek minősíthető” - áll az árverési tájékoztatóban.

A MÁV 2019 novemberében is kísérletet tett az ingatlan értékesítésére, de akkor magasabb kikiáltási áron, 150 millió forintért. Az árverés további érdekessége, hogy a MÁV az üdülő teljes területét 2021 augusztusától tíz évre bérbe adta – bontási kötelezettséggel - egy cégnek, a budapesti székhelyű Piramis Center Ingatlanfejlesztő Kft.-nek, amely elővásárlási jogot is szerzett az ingatlanra. A liciten nyertes vevőnek tudomásul kell vennie, hogy a tulajdonjog átszállásával ő lép majd bérbeadóként a szerződésbe – ha a bérlő nem él az elővásárlási jogával.  (A Piramis Center üdülési, átmeneti és egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytathat a területen, évi nettó 4,2 millió forint bérleti díjért.)

Az ingatlanra 300 ezer forintos emelésekkel lehet licitálni 2022. január 21. és 25. között. Az árverési biztosíték 10 millió forint.

Jó helyen van

"Az ingatlan környezetében kisebb-nagyobb üdülők, nyaralók, egy "villahotel", valamint beépítetlen területek vannak. A Balatoni út túloldalán már a vasút, valamint nádassal csatlakozva a Balaton part található. Az üdülő előtt halad el 71-es út, amely kapcsolatot biztosít Balatonfűzfő és Balatonakarattya között; előtte húzódik a Balatoni kerékpárút, és tőle pár száz méterre több buszmegálló is van" - írják az árverési hirdetményben.

Az ingatlanon a valóságban 9 épület (szálláshelyek és kiszolgáló épületek) állnak, amelyek 1970 és 1980 között épültek. Korábban a MÁV Locomotív Hotels Zrt. hasznosította, 2007 februárjában került vissza a MÁV-hoz. Az épületek felújítása gyakorlatilag nem lehetséges, bontandó állapotúak - állapította meg a vagyonkezelő.