Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány visszavonta az egykori Balassi Intézet (még korábban a munkásőr parancsnokság) épületének bontására kiírt közbeszerzést. A visszavonást nem indokolta az ajánlatkérő – közölte a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kért munka meghatározása eredetileg úgy szólt, hogy az alapítvány tulajdonában álló, Budapest I. kerületében, a Somlói út, a Szent Sebestyén köz, valamint a Alsóhegy utcák által határolt területen található épületek (egykori Balassi Intézet épülete, a kollégium maga és kapcsolódó valamennyi melléképület, -építmény) bontási-, és munkatér határolási munkáinak a tervezése és kivitelezése, az érintett közművek kiváltása, illetve védelembe helyezése, továbbá az új épületegyüttes alapozási síkjáig történő föld kitermelése és elszállítása, valamint a közterület alá nyúló üreg tömedékelése."

A közlemény szűkszavúan a következőt tartalmazza: az ajánlatkérő a tárgyi eljárás ajánlati felhívásának visszavonásáról határozott, amely körülményről tájékoztatást küldött valamennyi érdeklődő gazdasági szereplő részére.

A Napi.hu augusztus 16-án írt arról, hogy a mostani tulajdonos, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány nyílt közbeszerzésen keres vállalkozót a Gellért hegyen lévő épületének a bontására. Akkor megjegyeztük, hogy az Építészfórum.hu 2020 augusztusában írt arról, hogy akár 32 méteres párkánymagasságú új épületet is felhúzhat az egykori Balassi Intézet helyére az új tulajdonos – ez egy tízemeletes panelház magasságának felel meg. Az 1985-re elkészült tömb eredetileg a munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének központjaként szolgált.

Cikkünk megjelenését követően reagált az MCC, am it változtatás nélkül közlünk:

Az MCC budapesti központja 2001 óta a Somlói út 49–53. szám alatt volt, 2021 őszétől azonban a Tas vezér utca 3–7. szám alatt található bérelt ingatlanba költözött a tehetséggondozó intézmény. Ennek oka, hogy a Somlói úti épületegyüttes – amely a kommunizmusban a Munkásőrség főhadiszállása is volt – alkalmatlan az MCC egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósításához, energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, szigetelés hiányában fűtése tetemes összegeket emészt fel, gépészete menthetetlen. Szakértői vélemények egybehangzóan azt állítják, hogy tulajdonképpen felújíthatatlan, ugyanis már a tervezéskor rossz műszaki tartalommal készült.

2020 decemberében az MCC nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton. A vonatkozó hazai jogszabályoknak és az európai uniós közzétételi szabályoknak teljeskörűen megfelelve meghirdetett közbeszerzési pályázatra tizenegy pályamunka érkezett, amelyeket egy szakmai zsűri értékelt.

A szakmai zsűri 2021. március 31-én két első helyezettet hirdetett, és arról is döntés született, hogy további három pályaművet megvásárol az MCC. A bírálóbizottság álláspontja szerint az első helyezettek épületkoncepciói egyaránt alkalmasak arra, hogy az MCC új épületeit ezek alapján tervezzék meg. Az első helyet nyert pályázók a Napur Architect Kft., valamint a Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft., utóbbiak közös pályázattal indultak. A döntést a Tervpályázati Bírálóbizottság 5 szavazati joggal rendelkező építész tagja egyhangúlag hozták meg, a két nyertes közül csak a NAPUR Architect Kft.-t javasolták meghívni hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásba.

Az építés hatósági engedélyezése megtörtént, a bontási munkálatokra közbeszerzési felhívást tett közzé az MCC, amelyet visszavont. Erre technikai okok, illetve a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok miatt volt szükség. Az MCC ugyanis rövidesen új műszaki tartalommal fogja kiírni a közbeszerzést. A feladatok közül az úgynevezett munkatér-elhatárolás kikerül a szerződés tartalmából, a bontás és az üreg-tömedékelés azonban marad.

Az eredeti műszaki tartalom ugyanis jelentős földmunkát tartalmazott (több, mint 60.000 m3), ami nagyon megterhelte volna a környék utcáit és kiemelkedő zajterheléssel járt volna. Az MCC ezzel azt segíti elő, hogy a bontást követően még több hónapig ne háruljon jelentős gépjárműforgalom a környező utcákban élőkre.

A Mathias Corvinus Collegium 6000 diákkal kezdte meg a 2022/23-as képzési évet, közülük több száz hallgató Budapesten tanul. Az MCC évente több mint 200 hazai és nemzetközi rendezvényt tart a fővárosban, ehhez és az intézmény tehetséggondozó oktatási stratégiájának megvalósításához szükséges egy új budapesti oktatási központ.