Meddig drágulnak a lakások 2019-ben?

Mérséklődő drágulást vár jövőre a lakáspiacon Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, mivel szerinte a vevők nem tudják a végtelenségig követni az áremelkedést - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. december 21. péntek, 16:20
Fotó: Shutterstock

Az ingatlanok iránti kereslet az árak emelkedése ellenére is fennmarad, köszönhetően a családi otthonteremtési kedvezmény bővítésének. A drágulás miatt várhatóan hitelt is egyre többen vesznek majd fel - írta az ingatlanpiaci portál közleményében.

Az ingatlan.com adatai szerint csúcsot döntött az ingatlankereslet az idén, a honlapjukat tavalyhoz képest 8 százalékkal többen, havi átlagban 2,67 millióan látogatták. Rekordnak számít a 4,93 millió regisztrált érdeklődés is az oldalon a kínált lakások és házak iránt. A feladott ingatlanhirdetések száma éves összevetésben 14 százalékkal 168 ezerre nőtt, így az is lehet, hogy az adásvételek száma meghaladja az év végére 160 ezres évtizedes csúcsot - írták.

Az adatok összesítéséből kiderül, hogy Budapesten egyre népszerűbbek a külső kerületek, amit a portál a belváros magas áraival magyaráz. Az V. kerületben az átlagos négyzetméterár több mint 1 millió forint, a fővárosi átlag 640 ezer forint, a XXII., a XXI., a XVII. és XVI. kerületben viszont csak félmillió forint volt idén. 360 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárával a XXIII. kerület a legolcsóbb Budapesten.

A megyeszékhelyek közül Debrecen, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább a 360-380 ezer forint körüli, Salgótarján pedig a legolcsóbb a 118 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK