Tavaly már látszott a havi adatokból, hogy lendületesen fejlődik az építőipar és folyamatosan dolgozza le az előző évi hátrányt. A látványos növekedés az alacsony bázissal és azzal magyarázható, hogy felpörögtek az uniós forrásokon alapuló fejlesztések és lendületet kaptak az újlakás-építések is - kommentálta a friss adatokat Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Az ágazat lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős. A rendelésállományból adódó építkezések csak azonban csak 9-12 hónap alatt jelennek majd meg a tényleges adatokban. Az építőiparban a termelői árak jelentősen növekedtek és a drágulás várhatóan folytatódik a következő időszakban.

Ráadásul nem mindegyik megrendelésből és tervből lesz tényleges építkezés, különösen azért, mert az építőipar kapacitáshiánnyal, ezen belül szakemberhiánnyal küzd. Emiatt a kereslet alapján várható növekedésnél kisebb mértékű bővülésre lesz képes az ágazat. 2018-ban összességében a tavalyinál lassabb, de így is 10 százalék feletti növekedésre van kilátás, részben a már említett kapacitáshiány és a tavalyi nagyon magas bázis miatt - véli Németh.

A fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot a fellépő szakemberhiány jelenthet, ám ez elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikrovállalkozásokat érinti - fogalmazott Horváth András, a Takarékbank Zrt. elemzője. A legutolsó negyedéves munkaerő-piaci statisztikák viszont ezt nem feltétlenül igazolják, mivel ismét kiugró, 41 ezer fős bővülést mutat az építőipar létszáma az előző évihez képest és így már 322 ezren dolgoznak a szektorban. Ez minimálisan továbbra is elmarad a válság előtti 330 ezer fős létszámtól, azonban a gépesítés foka jóval magasabb a jelenlegi építőiparban, mint 10 éve, így nem is feltétlen lesz szükség ezt a létszámot elérni. A szerződésállományokból és a megrendelésekből következően viszont van még tere a bővülésnek, amit a vállalkozások a létszámbővülés alapján láthatóan meg is tudnak tenni a hazai munkaerőpiacról illetve a piaci információk szerint külföldről egyre nagyobb volumenben hazatérő szakemberekből.

A tavalyi látványos gyorsulás után 2018-ban már erőteljes lassulásba válthat a kivitelezési árak növekedése - mondta Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Holding vezetője. A cég tapasztalatai alapján Budapesten a múlt évben mintegy 25-30 százalékkal emelkedtek a kivitelezési árak, a vállalatcsoport szakértői az idén 5-10 százalékos növekedéssel számolnak.

A kivitelezési árakra az újlakás- és az irodapiac idei alakulása egyaránt fékezőleg hathat. Az 5 százalékos lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, illetve a fejlesztők projektindítási kedvének megcsappanása lehet az egyik ilyen tényező. A másik az, hogy a kisebb, kevésbé tőkeerős irodaház-építők között is sokan kerültek nehéz helyzetbe: számos projekt már most óriási késésben van, több bejelentett fejlesztés pedig még el sem indult - fogalmazott a szakember. A kisebb projektek megvalósítása azért egyre bizonytalanabb, mert az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő kivitelezői oldal az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesíti előnyben.