Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országos ingatlanindex értéke 42, a fővárosi mutatóé 48 negyedéves csúcsra ért. Azaz hasonlóan magas értékeket több, mint tíz illetve tizenkét évvel ezelőtt mért a GKI  - olvasható az elemzésben.

Nyugat-Magyarországon javultak a kilátások

A fővárosi lakáspiaci index 2016 júliusában 3 ponttal csökkent, míg az országos mutató értéke lényegében nem változott az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Egyedül a nyugat-magyarországi régióban javultak a közeljövőre vonatkozó kilátások.

A lakosság lakásvásárlási és építési szándékai tovább erősödtek. Azok száma, akik a következő egy évben biztosan vásárlásba vagy építésbe fognak, 8 százalékkal nőtt, míg akik csak valószínűsítik ezt a lépést, 4 százalékos volt a növekedés az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Év/év alapon az előbbi kör több mint megduplázódott, az utóbbi 36 százalékkal bővült.

Mindemellett a lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők száma is gyarapodott, az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínűleg vállalkozóké 10 százalékkal növekedett. Éves összevetésben az előbbiek száma 44, az utóbbiaké 26 százalékkal növekedett, ami a GKI szerint komoly élénkülést jelent.

Fővárosi és országos ingatlanindex 2006-2016 között

Forrás: GKI
Teljes képért kattintson!

A lakásépítést ösztönző kormányzati intézkedéscsomag erős médiahatása, illetve a sok éven át elhalasztott kereslet piacra lépése egyaránt magyarázza e komoly élénkülést. A lakásvásárlási hajlandóság újabb, 31 negyedéves csúcsra jutott - hasonlóan kedvező adatokat 2008 végén regisztrált a GKI. A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások is erősödtek az előző felméréshez képest. Az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínűleg vállalkozóké 10 százalékkal növekedett.

Lakásépítési és vásárlási szándékok a következő egy évben, 2006-2016 (ezer háztartás)

Forrás: GKI
Teljes képért kattintson!