Budapesten az első félévben 17 százalékkal csökkent az új építési engedélyek száma, ám ez még csak az eleje a negatív trendnek - véli Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Az elbizonytalanodó piacon a beruházók leálltak a telekvásárlással, nincs tervezés, és egyelőre megjósolni is nehéz, hogy ha majd újraindul a kereslet, akkor mire irányul igazán. Az eddigi tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy továbbra is a másfél-kétszobás vagy egy plusz két félszobás lakások lesznek kelendőek, a garzonok visszatérését semmi sem indokolja - teszi hozzá Földi.

Mindenesetre a vásárlási kedv feléledése után legalább kilenc hónap kell a piacnak a reagáláshoz, vagyis lesz egy olyan időszak - várhatóan a jövő év elején -, amikor a lakást keresők azzal szembesülnek, hogy nincs igazán kínálat. Ugyan ennek látszólag ellentmond, hogy drámaian csökkent az értékesítés, az átadások pedig egyelőre duzzasztják az eladó lakások választékát, azonban Földi szerint hiába növekszik a készlet, vagyis a már beköltözhető lakások aránya, a kínálat struktúrája nem megfelelő.

gy véli, a mintegy ötezer budapesti eladó lakásnak a fele nem vagy csak nagyon nehezen fog gazdára találni, mert nem megfelelő helyen, nem elfogadható minőségben, nem jó alaprajzzal és nem kielégítő műszaki színvonalon épült, mindemellett nem is elég olcsó ahhoz, hogy az említett hiányosságait elnézzék.

Új projekt lényegében nincs, a már betervezett ütemeket a fejlesztők elhalasztják, vagy teljesen letesznek róluk, ráadásul a használható telekportfólióval és tőkeerővel rendelkező fejlesztői kör is kikopott a piacról.

Mindeközben a vezérigazgató tapasztalatai szerint az árak sem csökkentek látványosan, az alapanyagok drágultak, az építőanyag-gyártók inkább bezárták a gyáraikat, mintsem csökkentsék az árakat. A vevőknek nem lesz más választásuk, mint megbarátkozni a minimálisan 400 ezer forintos négyzetméterárral. Akciókat természetesen folyamatosan hirdetnek az építők, ám a 10 százaléknál nagyobb engedmények mögött rendszerint a vevők számára komoly kockázatokat rejtő pénzügyi nehézségek állnak - hangsúlyozza Földi.