Még egy csapás lakásfronton - a telek is elveszhet

Telkeik elvesztése fenyegeti az ingatlanfejlesztőket, ha a telek megszerzésétől számított hat éven belül nem tesznek szert használatbavételi engedélyre.
Szepesi Anita, 2012. december 28. péntek, 07:10
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Telkeik elvesztése is fenyegetheti azokat az ingatlanfejlesztőket, akik az elkezdett lakásépítéseik félbehagytával a telek megszerzésétől számított hat éven belül nem tudnak használatbavételi engedélyt felmutatni − hívta fel lapunk figyelmét Kévés György Kossuth-, Ybl- és Príma-díjas építészmérnök.

Az építési telek vásárlásakor a fejlesztők akkor kapnak mentességet az átírási illeték alól, ha az illetékkötelezettség felmerülésétől számított összesen hat éven belül megszerzik a lakóépület használatbavételi engedélyét, ami azonban az elmúlt években kialakult gazdasági, ingatlanpiaci helyzetben szinte megoldhatatlan kihívássá vált. Ugyan a korábban négyéves illetékmentességet egy 2009-es jogszabály hat évre módosította, a fejlesztők azonban − egy-két kivételtől eltekintve − ennek sem tudnak megfelelni, a kényszerűségből félbehagyott objektumokat banki projekthitellel befejezni, illetve a kialakult piaci helyzet miatt továbbra sem lehetséges − fogalmaz Kévés, aki szerint a 2004−2009 között telket vásárló és azon az építkezést befejezni nem tudó fejlesztők a közeljövőben mind nagyobb számban lépik túl önhibájukon kívül a határidőt. A telek értékétől függően néhány millió forinttól százmilliós nagyságrendig is terjedhet az illeték mértéke, amit a fejlesztők zöme bevétel híján képtelen lesz befizetni, miután a NAV jogosan árverezheti el az ingatlanokat, ezzel akár felszámolásba küldve a vállalkozásokat − hangsúlyozza Kévés.

Saját példájáról szólva elmondta, az Orczy Forum városközpont 2006-os befejezésekor a VIII. kerületi Kálvária utcában megvásárolt telken kezdett bele egy 48 lakásos lakóépület megvalósításához, de a megváltozott lakáspiac miatt csupán a vasbeton szerkezet készülhetett el. A folytatásra tett kísérletek rendre meghiúsultak, s noha az illeték fizetése alól 2013 márciusáig mentességet kaptak, ez nem segít, a befejezésre nincs semmi remény.

Hab a tortán, hogy rövidesen tömegesen lejárnak a válság előtt megszerzett, öt évig érvényes építési engedélyek is − teszi hozzá az építész. Az új tervek elkészítése pedig nem csak pluszköltség − egy beruházás értékének legalább 1,5 százaléka a tervezés −, hanem adott keretek között akár el is lehetetlenülhetnek a beruházások az időközben módosult építési előírások, az új OTÉK miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.12.28 12:19

Nem, a telek nem veszik el: az egész beruházás fog elveszni.

Az orczy-téri Kévés-házák szörnyszülöttek.

Borzalmasak és elborzasztóak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszibarack, 2012.12.28 12:08

Önhibáján kívül. Na persze. Egyikük sem volt spekuláns. És az ingatlanlufi fújásáért is mindent megtettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html