Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első negyedévben a tavalyinál 22 százalékkal kevesebb, mindössze 2.444 lakás épült, ha a tendencia folytatódik az idén tízezernél is kevesebb lakás készül el Magyarországon, ez történelmi mélypont lesz a magyar lakásépítésben - közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) pénteken.

A TLE a folyamat megfordítása érdekében a lakásépítési támogatás növelését szorgalmazza, amely így jól működő, lakásépítési támogatási formává válna.

A lakásépítési támogatásokról szóló kormányrendelet - az új szocpol rendelet - ez év első napján lépett hatályba, és vissza nem térítendő támogatást ad az építkező, illetve új lakást vásárló családoknak. A nagysága a gyerekek számától, és a lakás nagyságától függően 800 ezertől 2,5 millió forint lehet. Az energetikai besorolásától függően az alap támogatás legfeljebb 1,3-szorosához lehet jutni.

A szervezet javasolja még, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország vonjon be forrásokat a lakásépítésbe és -felújításba. Erre már ma készülni kellene, amit nehezít az, hogy az építési ágazat állami irányítása széttagolt.

A TLE azt javasolja, hogy hozzon létre előkészítő, koordináló bizottságot a Nemzetgazdasági, a Nemzeti Fejlesztési, valamint a Belügyminisztérium, továbbá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ha ez nem történik meg még ebben az évben, akkor a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak alatt is valószínűleg folytatódni fog a hazai lakáságazat mélyrepülése - áll a közleményben.