Egy négyzetméter lakás megvásárlásához kevesebb, mint négy átlagfizetés szükséges a román fővárosban, 2008-ban ugyanezért átlagosan 6,7 hónapot kellett dolgozni  - derül ki a Gandul című bukaresti napilap felméréséből.

Két évvel ezelőtt a nettó átlagfizetés Romániában 342 euró volt, egy átlagos lakóingatlan hasznos négyzetmétere 2,3 ezer euróba került. A gazdasági válság hatására az ingatlanok ára közel 50 százalékot zuhant, jelenleg  Bukarestben egy négyzetméter átlagosan 1450 euróba kerül és bár a nettó átlagbér 336 euróra csökkent, egy négyzetméter megvásárlásához ma már elegendő 3,7 havi átlagbér is.  

A piaci szereplők szerint  az árak - a lakosság jövedelméhez viszonyítva - továbbra is túlzottan magasak Romániában, ezért további árcsökkenésre számítanak. Tény, hogy egy fővárosi átlagbérből élő lakos egy kétszobás lakást nem kevesebb, mint 215 havi, azaz közel 18 évnyi bérből tud megvásárolni. 

A vidéki nagyvárosokban élők helyzete sem jobb, mert hiába kerültek csúszdára az árak a 2008-es ingatlanlufi kidurranása óta, a keresetekhez viszonyítva továbbra is igen magasnak számítnak. Temesváron az év eleje óta 10 százalékos, míg Brassóban közel 15 százalékos volt a csökkenés, ennek ellenére a 900-1000 eurós négyzetméterár koránt sem számít kevésnek.

A kolozsvári ingatlanpiacon pedig az év eleje óta enyhe árnövekedés tapasztalható. Az imobiliare.ro ingatlanportál adatai szerint az erdélyi városban januárban még 990 euró volt az átlagos négyzetméterár, ma ugyanezért már több mint 1000  eurót kérnek.