Még nem érzi a nok-hatást a Fundamenta

Tavaly 538 milliárd forint értékben kötött új lakástakarék-pénztári szerződéseket a Fundamenta Lakáskassza Zrt., amely 30 százalékkal haladta meg a 2014-es eredményt.
MTI, 2016. március 9. szerda, 15:13
Fotó: MTI/EPA

A Fundamenta tavaly rekordösszeggel segítette a családok otthonteremtését, 175 milliárd forintot folyósított ügyfelei számára megtakarítás és állami támogatás formájában - jelentette ki Gergely Károly, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Minden 1 forint állami támogatás 6,6 forint beruházást indukál a lakás-takarékpénztárakon keresztül.

A folyósított lakáshitelek 89 milliárd forintot tettek ki 2015-ben, ezáltal a lakáshitel-piac 25 százalékát a Fundamenta adta. A folyósított hitelállomány 2015 végén 228 milliárd forintra emelkedett, így a hitelállomány betétállományhoz viszonyított aránya az egy évvel korábbi 49-ről 60 százalékra nőtt.

A 2015-ben folyósított hitelek 73 százalékát lakásvásárlásra, 15 százalékát lakásfelújításra, 5 százalékát lakásépítésre, 7 százalékát pedig hitelkiváltásra fordították az ügyfelek.

Hiába, optimisták

A Fundamenta a nemzeti otthonteremtési közösség bejelentése óta nem tapasztalta a szerződéskötések számának csökkenését. Az elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott: reméli, hogy a kormány olyan konstrukciót dolgoz ki, ami a Fundamenta és az egész lakás-takarékpénztári piacnak, valamint a jelzálog és kereskedelmi bankoknak is a versenytársa lesz. Ehhez azonban véleménye szerint egy olyan intézményt kell felállítani, amely mögött lesz banki licenc, ezáltal betéteket gyűjthet és hitelezést is folytathat.

Gergely Károly a Fundamenta 2016-os terveiről elmondta, hogy a hitel-betét arány várhatón 70 százalékos szinten stabilizálódik hosszabb távon. Az elnök-vezérigazgató szerint tavaly a cég adózás utáni eredménye a korábbi 6,8 milliárd forintról, 6,5 milliárd forintra mérséklődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK