A Napi Gazdaság cikke.

A Mercedes-gyár Kecskemétre települése megmozdította ugyan a helyi ingatlanpiacot, de elsősorban az ipari és szolgáltató-kereskedelmi célú területek szegmensét. A beruházás nyomán ezen ingatlanok iránt nőtt a befektetők érdeklődése, a lakáspiacra azonban eddig még nem gyakorolt érezhető hatást.


Kecskemét ingatlanpiacára az elmúlt évben a forgalom hullámzása volt jellemző: a csendesebb évkezdés után tavasszal kissé élénkült az eladó ingatlanok iránti érdeklődés, sőt a nyári hónapokban is számos vevő keresett minél előnyösebb áron lakhatási lehetőséget. Az idei évből eltelt közel másfél hónap alatt azonban, úgy tűnik, egyelőre még nem ébredt fel a piac: többnyire pangás tapasztalható szinte minden ingatlanszegmensben - vázolta fel röviden a helyzetet Kovács Andrásné, a helyi Acropolis Ingatlan Iroda vezetője.

Ennek szerinte a banki hitelezés a válság nyomán bekövetkezett megszigorítása és a gazdasági bizonytalanság éppúgy oka, mint az ingatlanok túlértékelése. A kínálat amúgy a városban szinte minden ingatlanfajtából bőséges, bár az új lakások szegmense egyre szűkül a korábbi évekhez képest. Az építőipari cégek egy része már tavaly leállt az újabb projektekkel, mások a futó fejlesztésekben csökkentették a lakásszámot.


Az építési telkek piaca a belső városrészben egyre szűkebb, így ha ritkán akad egy-egy régi házas, 500-600 négyzetméteres parcella, akár a 30-60 ezer forintos négyzetméterárat is elkérik érte. A külterületen ennél jutányosabban - már 3-6 millió forint közötti áron - hozzá lehet jutni akár 3000 négyzetméteres házhelyhez, igaz, ezeknél valamelyik közmű még hiányzik. A lakások kínálata a városban ennél jóval szélesebb.


Panellakásokat folyamatosan kínálnak a Széchényi-városi lakótelepen: a 70-es években épült 55 négyzetméteresekért 6-6,5, míg a 80-as évek végén épült hasonló méretűekért 8,5-9 millió forintot kell letenni. Kissé drágábbak a használt, téglaépítésű, egyedi fűtésű társasháziak: a 28 négyzetméteresek ára 5,5-6,2 (a felújítottaké 7,5) millió, míg az 57 négyzetméteresek átlagára 8,5 millió forint körül mozog. Sátortetős kocka családi házat 13-25 millió, míg nyolcvanas évekbeli kétszinteset 25-28 millió forint közötti áron lehet venni. Ez utóbbiakra a fűtési és az egyéb fenntartási költségek emelkedésével alig van érdeklődő. Szintén nehéz vevőt találni a város frekventált helyén, a villanegyedben lévő nívós, 60-80 millió forinttól induló ingatlanokra.


Hasonlóan vélekedik a város ingatlanpiacáról és az árakról Jani László, az Euróház Ingatlaniroda ügyvezető igazgatója. Ők is érzik a válság nyomán a vásárlói bizonytalanságot és a kivárást. Ugyanakkor az ügyvezető viszonylag jónak ítéli az elmúlt évet, hiszen, mint mondja, akinek volt pénze, akár betétben is, az az év utolsó negyedévében még igyekezett megvenni a kiszemelt lakóingatlant.

Az építési telkekkel kapcsolatban megemlíti még a Kadafalva városrészt, amely - kedvező fekvése és viszonylag elérhető árai miatt - egyre keresettebb az építkezők körében. A családi házas övezetben, amely mindössze 5 km-re fekszik a belvárostól, ugyanakkor közel van az autópályához is, egy-egy 1000 négyzetméteres parcella már 5 millió forintért megszerezhető.


A lakáspiac szerinte is túlkínálatos, kivéve az új lakásokét, melyeknek egyre csökken a számuk. Ez utóbbiak négyzetméterára 260-320 ezer forint között szóródik. A 260 ezer forint a régi társasházak tetőterében kialakított új lakásokra, míg a 320 ezres négyzetméterár a kiemelt helyen lévő, önálló telken tető alá hozott társasháziakra jellemző.

Panelből - tapasztalata szerint - például a Széchenyi-városban nagy a kínálat 150-160 ezer forintos négyzetméteráron, a legkeresettebbek azonban a belvárosiak, ahol a felújított panellakásokért elkérik akár a 200 ezer forintot is. Az egyedi fűtésű, régebbi, téglaépítésű társasházi lakások négyzetméterét 170-180 ezertől, a tíz éven belül épültekét pedig 200-250 ezer forintért kínálják.


Az ügyvezető úgy látja: a lakáspiacon a Mercedes-gyár betelepülésének eddig még nem érezhető érdemi hatása. Szerinte ez a jövőben is inkább a lakásbérletek iránti keresletet, mintsem a vásárlások számát élénkítheti. A társasházi lakásokat havonta négyzetméterenként 1000 forintért, a családi házakat havi 180-200 ezer forinttól lehet bérbe venni, amire rájön még a rezsi.

A beépíthető, teljes infrastruktúrával rendelkező ipari területek ára - amelyek iránt a Mercedes-gyár miatt megnőtt a befektetői érdeklődés - 20, a kereskedelmi és szolgáltatói célú területeké fajlagosan 50-60 euróról indul. Az üzlethelyiségeket - a város frekventált utcáiban - rezsi nélkül havi 20-40 euró között kínálják a bérbeadók, míg az új építésű irodahelyiségek bérleti díja 10-12 euró között mozog. A régi, nagy alapterületű raktárhelyiségek négyzetméterét havi 2 eurótól, az üzemcsarnokokét - rezsi nélkül - 4 eurótól lehet bérbe venni.