Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A RERA mérései alapján az átlagos kihasználatlansági ráta a harmadik negyedévben 26,8 százalékra nőtt, ez az előző negyedévhez képest kismértékű emelkedés, azonban a trend a növekedés lassulását jelzi, vagyis a kihasználatlanság rövidesen elérheti a csúcspontot - állítják az elemzést készítők.  A korábbiaktól eltérően a kihasználatlanság már a Váci úton is 20 százalék fölé, 21,9 százalékra emelkedett, a legkevesebb üres területet, (21,7 százalékos üresedés) pedig az észak-budai régióban mérték. 

A növekvő piaci aktivitásnak köszönhetően a többi alpiaccal ellentétben a dél-budai és a dél-pesti régióban csökkent az üres irodák aránya.

A harmadik negyedévben a bérleti tranzakciók területe megközelítette a 60 ezer négyzetmétert, ez élénkülést jelez az előző időszakhoz képest. A legnagyobb bérlői aktivitást a belvárosi központi üzleti negyedben regisztrálták, ahol a 19 ezer négyzetméternyi szerződés a teljes felszívás csaknem 33 százalékát tette ki.
A Váci úti folyosó némiképp veszített a népszerűségéből, helyette a budai irodaházakat jellemezte a nagyobb mozgás.

Az összes szerződéskötés 42 százalékát tették ki az új szerződések, jelenleg többbnyire az ezer négyzetméter alatti területigényű cégek döntenek a költözés mellett. A nagyobb létszámú és helyigényű vállalatok a szerződés lejártakor inkább hosszabbítanak. Az összes szerződés 34 százalékát B kategóriás épületekre kötötték, ezek népszerűsége nő az utóbbi időben.

A harmadik negyedévi nettó piaci felszívás 35 ezer négyzetméter volt, ez a teljes bérlői aktivitás csaknem 60 százaléka. A harmadik negyedévben átadott új épületekben az összes terület 23 százalékára, 6,2 ezer négyzetméterre találtak bérlőt az átadás időpontjára.

Összesen 27 ezer négyzetméterrel nőtt ebben az időszakban a budapesti iroda állomány, ez a fele az előző negyedévinek, és 66 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.