Szegeden az első 30 csatlakozó tag, valamint a támogató tagok részvételével ünnepélyes keretek között megalakult a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszter (MIÉNK Klaszter). Az országos kiterjedésű és irányítású, területi alapon szerveződő építőipari klaszter a kkv-k problémáira, a lánctartozás és az átláthatatlan alvállalkozói láncok, a feketemunka felszámolására, a vállalkozások versenyképességének megteremtésére kínál megoldást -vélik az alapítók. 

A KÉSZ csoport kezdeményezésére létrejött klaszter megteremti az egymással versengő vállalkozások együttműködésének terét, így egyfajta konzorciumként olyan megbízásokat is elnyerhetnek, amelyeket egyedül nem sikerülne megszerezniük - hangsúlyozta az alakulás alkalmából Marton Pál klasztergesztor.

Romokban van a magyar építőipar, ezért partnerségre van szükség a vállalkozók között, ennek a kereteit teremti meg a klaszter - fogalmazott Varga Mihály. A KÉSZ Holding Zrt. elnök vezérigazgatója arra számít, hogy a klaszter két éven belül legalább tízezer fős, jelentős erőforrást felvonultató, garantáltan minőségi munkát végző szereplőként lesz jelen a piacon.