A szeptemberi adatok ismeretében valószínűleg mínusz 8-ról mínusz 10 százalékra módosítja az építőipar idei teljesítményére készített prognózisát a GKI Gazdaságkutató Zrt. - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Petz Raymund.

A GKI elemzője kifejtette, a júliusi, augusztusi szerény javulásra alapozott pozitív várakozások, az ágazat növekedési pályára állásával kapcsolatban táplált remény megalapozatlannak tűnik, a csökkenő trend folytatódik, s a szerződésállomány alakulása, a lakásépítés visszaesése, valamint a felújításokkal eredetileg megcélzott volumen fokozatosa apadása, és a magánberuházások piaci környezete azt vetíti előre, hogy 2011 is nehéz éve lesz az építőiparnak.

Az építőipar mélyrepülése az építőanyag-ipart is magával rántja, a kapacitások 50 százaléka áll, s a működő gyárak sem dolgoznak teljes gőzzel.

A termelés leállása miatt jószerével a készleteket is felszámolták.

Az árverseny miatt a gyártók már a fedezeti pont környékén adják el a termékeket a likviditás fenntartása érdekében, ez a normál piaci árhoz képest 40 százalékos áresést jelent.

Utoljára 2007-ben értékesítettek a gyártók elfogadható áron - mondja Kató Aladár, a Magyar Téglaipari Szövetség elnöke, aki 2011-re sem számít javulásra.