Megállt az áresés a családi házak piacán - DH

A válság kitörése óta, egészen a tavalyi évig folyamatos volt a megvásárolt házak átlagos négyzetméterárának esése, idén azonban megállt a trend - állítja a Duna House (DH).
Napi.hu, 2013. október 18. péntek, 11:38
Fotó: Napi.hu

2008-ban országos szinten még négyzetméterenként átlagosan 193 ezer forintért vásárolták a családi házakat, majd szinte lineáris eséssel 2012-ben már csak 153 ezer forint volt az átlagár.  A lakások áránál ezzel szemben egy erősebb csökkenést lehetett mérni 2009-ben, majd 2010-től napjainkig inkább lassú esést, majd stagnálást. Az idén azonban megtört a családi házak áresése, az ingatlanok a tavalyi áron kelnek el.

A 2008-as és az idei négyzetméterárak közötti különbség 22 százalékos, vagyis ugyanazt a házat idén már csak a 2008-as 78 százalékáért lehetne eladni. A DH lakásár indexe 80 százalékponton áll, vagyis ha azt feltételezzük, hogy nagyjából ugyanolyan típusú családi házakat vesznek évről-évre, akkor elmondható, hogy a családi házak árait mélyebben érintette a válság, mint a lakásokét.

A forgalom is a tavalyi

Az áresés megállása némi bizakodásra adhat okot. Ugyanezt erősítheti az a tény is, hogy a tavalyi évben nagyjából 8000 olyan tranzakció történt a piacon, amit EU-s támogatással, egész pontosan a Kombinált Mikrohitel Programból finanszíroztak a kkv-k. Ezek jelentős része családi ház volt, például közkedvelt nyaralóhelyeken. Ugyanez a segítség idén már nem támogatta a családiházas piacot, a piac azonban mind áraiban, mind pedig nagyságrendjében a tavalyival azonos méretű - áll a DH elemzésében.

A házak értékesítési ideje viszont folyamatosan nő 2008 óta. Míg 2009-ben még fél év sem kellett az eladásukhoz, idénre harmadával megnyúlt a várakozási idő, egész pontosan 7,7 hónapra országos átlagban. Mindez a reális áron kínált ingatlanokra is vonatkozik. A lakások átlagos értékesítési ideje jelenleg 4,5 hónap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.10.22 04:55

@kasszandra: Meg szerencse hogy EU tagja. Kulonben a kilatastalansag es nyomor (a lakossag fele szegenysegben vagy mely szegenysegben szenved) meg nagyobb lenne. A brusszeli milliardok igen sokat segitenek, mint az elmult 1-2 heti atutalasok. Ha sikerul az eladosodast megallitani? Ott van a nagy HA. Na de az elmult 3,5 evben dicso fonokeid mit csinaltak? Mutyiztak a vegtelensegig hogy megtomjek a zsebeiket ahelyet hogy javitottak volna az eladosodason. Kulonben elveztem a fideSSnyikekre jelemzo buta arroganciadat. Mindig probaltok "uber"-okosaknak tunni de nem sikerul. Micsoda agyalagyult magyarazat az, hogy a boldogulas az orszag nagysagatol fugg? Attol hogy milyen vezetoi vannak, hogy viszonyulnak a munkahoz, szomszedaikhoz, milyen a tarsadalmi erkolcsuk, stb. Probald a Mo-tol kissebb orszagokat - akik sokkal jobban elnek - ilyen szempontbol osszehasonlitani Orbanisztannal. Ha nem megy majd segitek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.10.22 04:29

@VoIe: Azok akik nem akarjak elfogadni a valosagot (they live in denial) azok mind ugy reagalnak mint kasszandra. Na de egyre kevesebb van az ilyenekbol. Sok fideSSnyik rokonom is idaig ugy gondolta, hogy ha beismeri a magyar ingatlan arak zuhanasat az egy nagy szegyenfolt a szekta partjukra. Hogy tortenhet meg ilyesmi a dicso vezer alatt? A legtobb most kenytelen elismerni a valosagot (nem akar teljes hulyenek latszani) de hozzateszi hogy mar jon a fordulo. Hogy az ingatlan mar "nyaldossa a feneket"...mar mint az alacsony araknak. A baj csak ott van hogy ezt a "nyaldosast" mar tobb mint egy eve hallom. Ez nagyon hosszantarto nyaldosas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.10.21 13:22

@kasszandra: Annyira azert nem tajekozatlan. Mi fel eve aruljuk a pesti hazunkat, boven erteke alatt es a kutya nem erdeklodik utana. Nagyon eltorzult a kereslet/kinalat piac Mo -on. Szerencsere nekunk se surgos, hisz anyam meg ott lakik, csak mivel mar egyedul van, ezert folosleges egy 5 szobas kertes ( plusz pince-padlas-garazs ) haz neki.

De ha tudsz vevot, barmikor szolhatsz, addig is inkabb ne oszd az eszt, mert kiderul, hogy megis te vagy az aki nagyon tajekozatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2013.10.21 09:54

@newyork12: Elég tájékozatlan vagy az itteni viszonyokról, és az árakról is. Persze ez érthető lenne, ha igaz lenne, hogy onnan írkálsz amit sejtetni próbálsz. Csak a negatív propagandát nyomod. Biztos vagyok benne, hogy fizetnek érte. Magyarország az EU tagja, s ha sikerül az eladósodást megállítani, a jövője egyáltalán nem reménytelen. Egy csomó olyan ország van amelyik sokkal kisebb mint Magyarország, mégis jól elboldogul. Javaslom, hogy nézegesd a térképet, ha még idáig nem tetted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.10.21 02:41

@kasszandra: Miert lennek hiszen 3 ingatlanom van ott (sajnos)? Csak nem szeretem mikor a magyar media hazuduzik, hogy "megallt az areses". Ket itteni barat-csalad most adott el ott ingatlant hihetetlen veszteseggel. En nem vagyok hajlando 1/3-ert "dobni". Az ado/rezsi nem olyan magas mint nalunk igy tudok hosszu evekik varni. Sokan szentimentalis okokbol vettunk ott. Az nagy hiba volt. Mint mondjak inkabb vegyen az ember egy kis kuckot draga helyen mint mondjuk Franciaorszag mint akar egy kuriat igen olcson olyan remenytelen jovoju kis periferias orszagban mint Orbanisztan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html