2008-ban országos szinten még négyzetméterenként átlagosan 193 ezer forintért vásárolták a családi házakat, majd szinte lineáris eséssel 2012-ben már csak 153 ezer forint volt az átlagár.  A lakások áránál ezzel szemben egy erősebb csökkenést lehetett mérni 2009-ben, majd 2010-től napjainkig inkább lassú esést, majd stagnálást. Az idén azonban megtört a családi házak áresése, az ingatlanok a tavalyi áron kelnek el.

A 2008-as és az idei négyzetméterárak közötti különbség 22 százalékos, vagyis ugyanazt a házat idén már csak a 2008-as 78 százalékáért lehetne eladni. A DH lakásár indexe 80 százalékponton áll, vagyis ha azt feltételezzük, hogy nagyjából ugyanolyan típusú családi házakat vesznek évről-évre, akkor elmondható, hogy a családi házak árait mélyebben érintette a válság, mint a lakásokét.

A forgalom is a tavalyi

Az áresés megállása némi bizakodásra adhat okot. Ugyanezt erősítheti az a tény is, hogy a tavalyi évben nagyjából 8000 olyan tranzakció történt a piacon, amit EU-s támogatással, egész pontosan a Kombinált Mikrohitel Programból finanszíroztak a kkv-k. Ezek jelentős része családi ház volt, például közkedvelt nyaralóhelyeken. Ugyanez a segítség idén már nem támogatta a családiházas piacot, a piac azonban mind áraiban, mind pedig nagyságrendjében a tavalyival azonos méretű - áll a DH elemzésében.

A házak értékesítési ideje viszont folyamatosan nő 2008 óta. Míg 2009-ben még fél év sem kellett az eladásukhoz, idénre harmadával megnyúlt a várakozási idő, egész pontosan 7,7 hónapra országos átlagban. Mindez a reális áron kínált ingatlanokra is vonatkozik. A lakások átlagos értékesítési ideje jelenleg 4,5 hónap.