Megdöbbentő adatok - ennyi állami bérlakásra elég a stadionpénz

A Napi.hu annak járt utána, hogy ha a kormány stadionok helyett bérlakásokra, ad absurdum újabb Ócsákra költene, milyen mértékben forgatná fel a lakáspiacot - az eredményeket egy infografikán is bemutatjuk.
Napi.hu, 2013. november 11. hétfő, 07:14
Fotó: Napi.hu

Összesen 82 milliárd forint sportcélú fejlesztés szerepel a 2014-es költségvetés tervezetében, amelyből több mint 58 milliárd forint jut stadionépítésekre. Egy nagy, színvonalas nemzeti stadion simán belefér a közcél fogalmába, így az erre szánt 20,3 milliárdot ne is kérdőjelezzük meg, de van még azon kívül további 38 milliárd forint, ami még mindig rengeteg pénz. Hogy mennyi is valójában, könnyebb elképzelni, ha stadion helyett más mértékegységet keresünk. Amit találtunk, egy infografikában is összefoglaltuk - görgessen lejjebb!

És ha bérlakásra költenénk?

Ennyi pénz elég lenne például bő kétezer darab 70 négyzetméter alapterületű bérlakás építéséhez, 254 ezer forintos négyzetméterenkénti építési árral kalkulálva. Négyfős családokkal számolva 8360 főnek biztosítható kulturált  élettér ennyi pénzből. Ha az építési költséget ötven százalékban megtámogatjuk az EIB kedvezményes hitelével, akkor ugyanennyi pénzből 4160 darab 70 négyzetméteres bérlakás is épülhetne, több mint 16 ezer fő számára, a hitel törlesztésre a havi ezer forintos fajlagos bérleti díj fedezetet nyújt.

Az első pillanatra nem túl ütős volumen értékeléséhez érdemes emlékeztetni magunkat, hogy erre az évre 6-8 ezer új lakás építését prognosztizálják összesen szerte az országban, s az első háromnegyed év minap közzétett statisztikája alapján ez inkább a 6 ezerhez fog közelíteni.

Ha már új építés, egy pillanatra elidőzhetünk az Ócsa-projekt megsokszorosításának víziójánál is. Igaz, hogy a prototípus nem éppen sikerességéről híres, s jelen kondícióit - négyzetméterenkénti bekerülési árát - megtartva, 15 hasonló parkban összesen 1200 családi házra futná a keretből, de ésszerű helyen, reális árak mellett persze sokat javulhatna a költés hatékonysága.

Az első példánkban említett jó kétezer bérlakás volumen nagyjából megduplázódhatna, ha új építés helyett használt lakások felvásárlásában és bérbeadásában gondolkodunk. Igaz, ekkor az építőipar mozgásba hozását, és a lakásállomány minőségének javítását másképp kell megoldni, erre viszont egy átfogó felújítási program is alkalmas lehet. Ráadásul maga a felújítás, uniós támogatással és  nemzetközi fejlesztési, beruházási banki - EIB, EBRD - hitelekkel kiegészítve, öt építésszakmai szervezet modelljét felhasználva nem csak fenntartható, hanem költségvetési bevétel termelő műfajjá is válhatna.

 

Nagyobb méretért kattintson az ábrára!
140 ezer család kaphatna lakbértámogatást

Lakbértámogatásban mérve két nagyságrendet is ugorhatunk ekkora büdzséből. Családonként átlagosan 20 ezer forinttal kiegészítve a piaci lakbért, s az egyszerűség kedvéért 35 milliárdos kerettel számolva nagyjából 140 ezer családról beszélhetünk, ez háromfős családmodellt feltételezve több, mint 400 ezer embernek jelenthet megfelelő lakhatást.

Grafikonunkban csupán azért nem szerepel ez a lehetőség, mert a modellt fenntarthatóvá, folyamatosan finanszírozhatóvá kell tenni, hiszen nem egyszeri kiadásról van szó. Igaz, a stadionépítés sem csak a 2014-es büdzsé terhére valósul meg, a Nemzeti Olimpiai Központot nem számítva, 2015-ben több mint 30 milliárdnyi, 2016-ban pedig további  6,6 milliárd forintnyi állami forrást igényelnek ezek a beruházások. Persze az is kérdés, hogy kell-e egyáltalán ennyi embernek lakbértámogatást adni.

Mindenesetre a mintegy 35 milliárddal az egész bérlakáspiacot át lehetne fogni, nagyon nagy mértékben legalizálva, fehérítve azt. Az már csak hab a tortán, hogy a lakásfelújítások 500 ezer forintos támogatásával 70 ezer család korszerűsíthetné, tehetné lakhatóbbá az otthonát 35 milliárd forintból (itt nem az energetikai programra gondoltunk, hanem az évről évre egyre inkább elmaradó, de szükséges karbantartásokra, javításokra), ez pedig azért is érdemel külön említést, mert a GKI legutóbbi felmérése még mindig arról tanúskodott, hogy a lakosság felújítási szándéka a mélyponton stagnál.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.11.12 09:36

@antitroll: A lakásállomány energiaracionalizálású céljával maximálisan egyetértek.
Az viszont valós gond, hogy az elmaradott térségbeli magas munkanélküliség legegyszerűbb csökkentési módja a munkaerő mozgatása. Nem olyan természetes módon, ahogy ezt a jelenlegi kormány teszi - az emberek külföldre menekülésével, hanem a lakhatás támogatásával. (Ha már az adórendszerbeni támogatást az egykulcsossal megszüntették)
Üres, valamelyest támogatott bérű bérlakás legfeljebb az önkormányzatok hanyagságából adódóan áll rendelkezésre, tehát ezen a téren lenne mit tenni. Piaci árú bérlakást, meg a horribilis mértékű rendszeres utazási költségeket az átlagmelós bére ugyanis nem fedezi.
Így aztán képletesen előbb otthon döglik bele családostul a semmit sem érő közmunka nyomorába, később a képletesség valóságba megy át.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.12 09:30

@rigolya: Nem érti!

A Nemzeti Önkorrekció és Költségvetés-módosítás Jó.

A koménista meg nemzetellenes.

Ideje lenne már megtanulni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2013.11.12 09:12

@rigolya:
Zöldségeket beszélsz!
Ennek igazolására néhány adat:
A 2014. évi beterjesztett költségvetési tervezetben Magyarország a felsőoktatásra úgy 150 milliárd forintot kíván költeni. Ugyanebben a költségvetésben (lásd poszt) 58 milliárdból stadionokat.
ad.1: ebben az országban nem lehet recesszió!
ad.2: ennek az országnak a vezetői elmekórtani esetek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.11.12 08:57

@krix: Nincs semmi gond 2010 óta?
Akkor miért estünk recesszióba újra?
Akkor miért nem képesek normálisan megtervezni egy költségvetést? (A 2012-es 10x volt, az idei a héten már 8adszor lesz módosítva.)
Akkor nem is nőtt a létminimum alatt élők tömege?
Akkor az adósság növekedése a hatékonyság növekedésével jár az államosított rendszerekben?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2013.11.12 08:49

@homeros: Anyámék ennyiből csinálták pár éve szóval meglehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html