Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társaság Budapesti Értéktőzsdén kedden közzétett havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzése szerint 2020 novemberében országosan 11 369 lakóingatlan adásvétel történt, valamint 73 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott - írja az MTI.

A Duna House úgy becsülte, hogy az utolsó havi több mint 11 ezer adásvételnek köszönhetően éves szinten meghaladta a 121 ezres határt az lakóingatlan értékesítés, és várhatóan az idén eléri az ingatlanközvetítő által már év elején becsült 130 ezres sávot a piac. A decemberi, hagyományosan enyhébb piaci forgalmat, a 2021-től érvénybe lépő otthonteremtési támogatások miatti várakozás gyengítheti tovább, amely viszont a szokásosnál is erősebb januári keresletnövekedést eredményezhet a karácsony utáni időszakban - írja a Duna House.

Az előrejelzésben kiemelték, hogy a jelzáloghitel-piacon a novemberi becsült 73 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel volumen a tavaly novemberi hivatalos jegybanki adatnál 2 százalékkal kisebb piacot mutat. Ugyanakkor a november végéig tartó időszak éves összehasonlítása alapján az látszik, hogy a koronavírus idei hatásának ellenére, a tavalyi évvel megegyező hitelvolumen realizálódott ebben az évben.

Tavaly január és november között az MNB adata szerint 833,80 milliárd forint hitelt nyújtottak a pénzintézetek a háztartásoknak, míg idén az MNB tényadatai és a Duna House Pénzügyek október-novemberi adatának becslése alapján ez 836,2 milliárd forint volt - közölte a Duna House.